beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Hond gromt zonder reden

  Diervriendelijke aanpak

  Neem gerust contact op

van 80 reviews
Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Als je hond gromt zonder reden, dan is er misschien toch een reden. Alleen is die reden nog onduidelijk. In dat geval moeten we kijken of we kunnen ontdekken of er toch een reden te achterhalen valt, als we willen dat de hond stopt met grommen. Want in de meeste gevallen, zal er toch een reden zijn waarom een hond gromt. Als we het zelf onterecht vinden dat de hond gromt, kan dat ons doen vinden dat de hond geen reden heeft om te grommen. 

Waarom gromt een hond?

In zijn algemeenheid kan je zeggen dat een hond gromt om zijn ongenoegen te uiten. Om te achterhalen waarom een hond gromt, moeten we goed kijken naar een aantal aspecten rondom dit gedrag. Dat wij niet begrijpen waarom de hond gromt, betekent niet dat de hond geen reden heeft om te grommen. Een situatie ‘waarin niets gebeurt’ kan voor jou een andere betekenis hebben, dan voor je hond. Want misschien gebeurt er in de ogen van je hond wel iets?

Bijvoorbeeld:

  • Er zijn vreemde mensen in beeld
  • Je hond ziet een andere hond
  • Het waait buiten 
  • Je hond hoort een muisje lopen
  • Er is een geur van iets dat je hond doet grommen
  • Je hond voelt aan dat er onweer op komst is
  • Er ligt ergens in de kamer een speeltje of een kluif
  • Je hond is ergens bang voor
  • Hij ruikt een kat
  • Er klinkt een heel zachte knal in de verte

 

Honden hebben veel betere zintuigen dan wij. Ze horen beter en ze ruiken dingen waarvan wij het bestaan niet eens weten. Jij kan de situatie waarin je hond gromt, geen probleem vinden voor je hond. Maar als je hond gromt, is de kans groot dat je hond zich er toch niet prettig bij voelt. Omdat we ons niet altijd bewust zijn van de mogelijke aanleiding, moeten we proberen ons goed te verplaatsen in de hond om een mogelijke oorzaak van het grommen te begrijpen. 

Fysiek ongemak

Wanneer een hond gromt, op het moment dat er niets gebeurt, dan kunnen we ook denken aan fysiek ongemak. Misschien heeft de hond wel een zere buik. Iets dat je hond heel subtiel kan uiten door te grommen. Een dergelijke reden is voor ons ontzettend onduidelijk, wij voelen immers niet wat de hond voelt. 

Vermoed je een mogelijke fysieke oorzaak? Dan is de dierenarts natuurlijk je eerste aanspreekpunt. 

Hond gromt naar mensen op straat >>
Hond gromt naar andere honden >>

Je hond gewenst gedrag naar andere honden aanleren:

De cursus Sociale Hond helpt je stap-voor-stap je hond beter gedrag in aanwezigheid van andere honden:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen