beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden

Hond gromt naar andere honden

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Wanneer je hond gromt naar andere honden, geeft hij hiermee een waarschuwing aan de andere hond. Het is een manier om de andere hond te laten weten dat hij niet dichterbij moet komen, of moet stoppen met het gedrag dat hij uitoefent.

Je hond kan naar andere honden grommen:

  • Grommen naar elke hond die hij tegenkomt
  • Naar honden die hij bedreigend vindt
  • In reactie op andere honden die bepaald gedrag vertonen
 

Als je hond gromt naar andere honden, dan is dat een vorm van communicatie, maar het is ook een signaal aan ons dat de hond niet comfortabel is in deze situatie met deze andere hond. 

Waarom gromt hond naar andere hond?

De reden dat je hond gromt naar andere honden, kan bijvoorbeeld komen doordat de onbekende hond spannend voor hem is. Daar kan onvoldoende socialisatie aan ter grondslag liggen. Je hond kan door een slechte ervaring andere honden op afstand willen houden, hier kan ook een trauma een rol spelen. Sommige honden zijn simpelweg geen allemansvrienden of hebben een grote persoonlijke zone. Je hond kan ook grommen naar andere honden om zijn eigendom te verdedigen.

Hoe corrigeer je een hond die gromt?

De vraag is of corrigeren de juiste reactie is. Je hebt zojuist geleerd dat grommen naar andere honden communicatie is en dat je hond de andere hond wil waarschuwen om op afstand te blijven of om zich anders te gedragen. Je hond een andere reactie leren in diezelfde, heeft waarschijnlijk beter resultaat dan alleen het grommen corrigeren. Wanneer agressie oploopt, bijvoorbeeld als de andere hond de grom negeert en toch dichterbij komt of zijn gedrag voortzet, dan is er een kans dat je hond zal bijten. Je kunt dus zeggen dat grommen een waarschuwing is voorafgaand aan bijten. Je hond probeert de situatie op te lossen zonder verdere agressie in te zetten. Als die andere hond daar niet goed op reageert, kan dit leiden tot een beet. Natuurlijk wil je dit te allen tijde voorkomen.

Sterker nog: mogelijk gaat er aan het grommen al het een en ander vooraf. Je hond laat bijvoorbeeld duidelijk merken de andere hond niet te zien zitten. Dit kan hij doen door vermijdend gedrag, maar ook stresssignalen kunnen zijn spanning verklappen. 

Wat te doen als je hond uitvalt naar andere honden?

Neem aankondigende signalen serieus en help je hond door de situatie te veranderen. Op die manier hoeft het niet tot grommen, of uitvallen, te komen. Je hond leert om deze manier dat jij de situatie oplost en je hond in bescherming neemt. Laat je hond dus niet zelf de situatie oplossen als hij dat nog niet kan. 

Corrigeer je gromgedrag zonder verder iets aan de situatie te veranderen, dan ontneem je in feite je hond zijn stem. Hij zal misschien stoppen met grommen vanwege de correcties, maar als hij de situatie echt niet aankan is er een kans dat hij bijt. Hij kan dan immers niet anders. Wees dus blij met de communicatie van je hond en pas de situatie op tijd aan om te voorkomen dat je hond agressie moet inzetten om zelf de situatie op te lossen.

Hoe verbeter je het gedrag van je hond naar andere honden?

Zorgen dat je hond niet meer gromt naar andere honden. Leer je hond sociaal gewenst gedrag:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Previous
Next

Verder lezen