beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hond gromt als hij van de bank moet

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

De bank ligt natuurlijk ook voor een hond erg lekker! Dus van de bank gestuurd worden is jammer. Wat te doen als je hond gromt als hij van de bank moet? 

Waarom gromt je hond?

Waarschijnlijk gromt je hond omdat hij niet weg wil van de bank. De bank ligt te lekker. Je hond weet mogelijk dat je hem weg komt sturen en gaat al grommen uit protest. Ga niet te snel uit van het feit dat dit dominant gedrag is. 

Grommen is een waarschuwing en dit gedrag kán oplopen tot bijten. Pas dus op met een grommende hond. Probeer het grommen idealiter te voorkomen en de situatie vredig op te lossen. Zoek je hulp bij agressief gedrag van je hond gericht op jou als eigenaar? Neem eens een kijkje bij de cursus Agressie naar eigenaar.

Mag je hond op de bank?

Allereerst de vraag: wil je je hond in de toekomst op de bank? Ja of nee. Als het antwoord ‘nee’ is, ga er dan vanaf nu alles aan doen om te voorkomen dat je hond op de bank gaat. Is het antwoord ‘ja’? Kijk of het lukt om met de volgende tips. Je hond kan op de bank als het verder geen problemen geeft. 

Een fijne eigen plek

Zorg dat je je hond een fijne eigen plek geeft, gezellig in de buurt van waar je zelf zit. Een plek waar je hond rustig kan liggen, zonder fel licht, harde geluiden of tocht. Kies een plek die past bij je hond, het kan een kleed, mand, kussen of iets dergelijks zijn. 

Deze plek gaat ervoor zorgen dat je hond een prettig eigen alternatief heeft.

Hond van de bank sturen

Is je hond er toch op gaan liggen? Lok je hond gerust met een koekje van de bank en op zijn eigen plek. Geef hem het koekje zodra je hond op zijn eigen plek zit. Lukt het op deze manier, dan zal je hond hoogstwaarschijnlijk niet grommen. 

Een andere manier is zorgen dat je hond is aangelijnd. Een korte lijn in huis kan in dit soort situaties erg handig zijn. 

Voorkom fysiek contact

Pak of duw je grommende hond liever niet van de bank. De kans is op deze manier groter dat hij van zich af zal bijten. Agressief gedrag is voor honden vaak belonend, omdat ze ermee kunnen voorkomen. In dit geval zal je je pogingen waarschijnlijk wel staken zodra je hond gaat happen of bijten. Agressief gedrag voorkomen, betekent ook dat je deze succeservaringen voor je hond voorkomt. Waardoor je ook voorkomt dat de agressie verergert. 

Aan de slag met dit gedrag?

Grommen is normaal gedrag van een hond, maar in veel situaties wel ongewenst. Leer op de juiste manier omgaan met dit gedrag:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen

Coping hond

Coping

Coping – Hoe gaat jouw hond met een spannende situatie om? Coping gaat over de manier waarop jouw hond reageert

Lees verder >>