beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Oudere hond adopteren

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Mogelijk overweeg je een oudere hond te adopteren. In dit artikel vind je daarover meer informatie. Is het adopteren van een oudere hond een goed idee? Waar moet je rekening mee houden? Kan je een oudere hond nog nieuw gedrag aanleren? Of oud gedrag afleren? 

Een oudere hond als eerste hond adopteren

Een oudere hond kan een prima eerste hond zijn. Misschien wil je weten hoe het is om een hond te hebben zonder er, cru gezegd, heel veel jaren aan vast te zitten. Realiseer je wel dat je nooit precies weet hoe oud een hond wordt. Dit kan je positief of negatief verrassen. Een oudere hond is vaak wat rustiger. In veel gevallen zal de hond zindelijk zijn, maar dat is geen garantie. Een oudere hond heeft in zijn leven natuurlijk al het een en ander geleerd, dat geldt voor goede en slechte dingen. Kijk goed uit welke situatie de hond komt, wat hij gewend is en met welk gedrag je rekening kunt houden wanneer de hond eenmaal bij je woont. 

Bij een oudere hond uit een vergelijkbare woonsituatie (een gezin in Nederland met eenzelfde samenstelling als je eigen gezin bijvoorbeeld) zal dit duidelijker zijn, dan wanneer je een hond uit een buitenlandse opvang situatie adopteert.

Een hond uit het buitenland adopteren →

Een oudere hond erbij adopteren

Heb je al een hond en neem je een oudere hond erbij? Dit kan een voordeel zijn op allerlei manieren, bijvoorbeeld wanneer: de oudere hond stabiel is (zich niet zo snel meer druk maakt), rustig is, niet zoveel aandacht meer vraagt etc. Je moet wel goed weten of de honden elkaar liggen, of ze beide houden van het gezelschap van een andere hond en of ze een beetje dezelfde behoeften hebben.

Een tweede hond erbij →

Kan ik mijn oudere hond nog dingen leren?

Een hond is nooit te oud om te leren. Houdt rekening met de fysieke belasting voor een oudere hond. Zo is gaan zitten en liggen goed aan te leren aan een oudere hond, maar ook belastend voor het lichaam. Een oudere hond heeft (logischerwijs) meer ingesleten patronen. Dat kan zowel een voordeel als een nadeel zijn. Goede oude patronen zorgen ervoor dat de hond zich niet snel gek laat maken. Oude patronen van ongewenst gedrag zullen langere tijd aandacht vragen. Een oudere hond zindelijk maken, werkt hetzelfde als bij een jonge hond. Is de hond zindelijk op een verkeerde plek (de hond is gewend om bijvoorbeeld altijd in huis te plassen op een vaste plek) dan zal je hier mogelijk wat creatievere ideeën op los moeten laten. Mits de hond niet onzindelijk is vanwege medische redenen, of vanuit een emotie als angst, is er geen reden waarom de hond niet kan leren zindelijk te worden op de juiste plek. 

Wat kan ik mijn hond leren? →

Is een oudere hond nog gezond?

Artrose is bijvoorbeeld een aandoening die veel oudere honden krijgen met de tijd. De hond kan dan stram zijn als hij uit zijn mand komt, minder stabiel op zijn poten staan of de oudere hond zakt zelfs door zijn achterpoten als het heel ernstig wordt. Mogelijk worden de wandelingen hierdoor beperkt tot kleine rondjes op harde ondergrond. Uiteraard kan voeding en medicatie helpen een oudere hond nog zo lang mogelijk een gelukkig bestaan te geven. Zo zijn er natuurlijk veel kwaaltjes waar de hond meer kans op krijgt naarmate hij ouder wordt, zoals kanker en hartklachten. Het verzekeren van een oudere hond zal duurder zijn dan het verzekeren van een jonge hond, zeker wanneer de oudere hond al wat gezondheidsproblemen heeft.  

De behoeften van een hond kunnen veranderen na verloop van tijd. 

Welke bezigheden passen bij mijn hond? →

Wat kan ik mijn hond leren?

Ook een oudere hond kan je nog van alles leren:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen