beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

De eerste periode met je adoptiehond

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

De eerste periode met je adoptiehond is altijd spannend. Of dit nu je eerste hond is, of de zoveelste, elke hond is anders. Een adoptiehond moet de eerste periode altijd wennen. Aan jou, jouw omgeving, je eventuele gezinsleden en andere huisdieren, de omgeving etc. Hoe pak je dit het beste aan?

Voordat je adoptiehond er is

Een goede voorbereiding is belangrijk. Zorg dat je de juiste spullen hebt ingeslagen en over een aantal dingen hebt nagedacht. Zoals een eigen plek voor de hond, hoe je de hond eventueel gaat ophalen, de eerste nacht etc. Zorg dat je een goed plan hebt voor de eerste periode. Dit is eigenlijk niet anders dan met een pup die in huis komt. 

Puppycursus voor een goede voorbereiding (incl. het onbeperkt stellen van je vragen)

In dit geval helpt het wel als je al eerder honden hebt gehad. Zeker bij een eerste hond kunnen er veel vragen zijn en twijfels over de juiste aanpak. Tips van mensen die ook een hond hebben kunnen helpen, maar zijn niet altijd de juiste tips. Je mag altijd je vraag stellen aan mij als je ergens over twijfelt.

Neem gerust vrijblijvend contact met me op

Ik help je graag verder als je ergens over twijfelt. Schroom dus niet om vrijblijvend contact met me op te nemen. 

De eerste periode met je adoptiehond

Niet elke adoptiehond is een huiselijke situatie al gewend. Het zal dus uitmaken of jouw hond altijd in een hok heeft geleefd, of ook bij mensen thuis. Een hond die alleen de situatie in een asiel gewend is, kan aan veel nieuwe dingen moeten wennen. In eerste instantie moet je hond vooral vertrouwen krijgen en een band opbouwen met zijn nieuwe familie. 

Jouw huis, tuin, andere dieren, gezinsleden, maar ook buren, zijn jouw adoptiehond helemaal vreemd. Ook het wandelen, het aandoen en dragen van een (veiligheids)tuig en aangelijnd lopen kunnen nieuw zijn voor jouw hond. Is hij het wel gewend om uitgelaten te worden, dan is de vraag of die omgeving vergelijkbaar was met die van jou. Een drukkere omgeving kan in eerste instantie beangstigend zijn voor je hond.

Wandelen als je hond angstig is

De zindelijkheid die we verwachten van een huishond, moet jouw hond mogelijk nog leren. Je zult dus alles stap voor stap en heel rustig moeten opbouwen. Hoe ga je dit aanpakken?

Als je hond nog niet zindelijk is

Je kunt niet alles tegelijk. Je hond zal, voordat er überhaupt iets van training of opvoeding aan te pas komt, moeten wennen. Dit kan weken, maar ook maanden, duren.

De ware aard van jouw adoptiehond

De hond die je in de eerste weken ziet, kan heel goed een timide versie zijn van wie jouw hond daadwerkelijk is.

Niet zelden blaft een adoptiehond de eerste periode bijvoorbeeld niet. Je kunt de indruk krijgen dat jouw hond een stil en teruggetrokken type is. De kans is echter groot dat dit nog zal veranderen.

Een puppycursus volgen voor de juiste basiskennis (en het voorkomen van ongewenst gedrag)

Stel je hond in eerste instantie niet aan teveel prikkels en uitdagingen bloot. Zorg dat hij vooral veel ontspannen en goede ervaringen opdoet. In dit stadium lijkt het misschien dat hij alles aankan, maar schijn bedriegt mogelijk. Je hond moet eerst een beetje tot bloei komen om daadwerkelijk te zien hoe hij zich voelt in diverse situaties. Hij zal met de tijd steeds meer van zichzelf laten zien. Daar kan ook ongewenst gedrag bij komen kijken. Het is wijs om hier dan direct op de juiste manier mee aan de slag te gaan, eventueel met begeleiding van een goede gedragstherapeut (let op wie je inhuurt, want dit is een vrij beroep).

Opvoeding en training

Je hond zal in eerste instantie moeten wennen en vertrouwen moeten opbouwen. Spelenderwijs kan je je hond wel al wat oefeningen aanleren. Zo werk je alvast aan jullie onderlinge communicatie en een sterke band. 

Je zult misschien merken dat je hond een achterstand heeft wat betreft zijn socialisatie (dat hij niet gewend is aan jouw, voor hem nieuwe, omgeving of dingen in de omgeving), of dat hij mogelijk eerder slechte ervaringen heeft opgedaan en erg bang is voor bepaalde dingen. Het is belangrijk daar op de juiste manier mee om te gaan. 

Goed omgaan met angst

Met de tijd ga je steeds meer nadruk leggen op gewenst gedrag en laat je je hond steeds meer wennen aan uitdagende situaties. 

Socialisatie op latere leeftijd

Honden die ter adoptie worden aangeboden uit het buitenland, zijn altijd minimaal 15 weken oud wanneer ze in Nederland komen. Dit heeft te maken met de Rabiës (hondsdolheid) inenting. Je hond heeft dan het grootste gedeelte van zijn socialisatiefase gemist en zal dus een achterstand hebben wat betreft zijn gewenning aan de omgeving en omstandigheden waar hij bij jou in terecht komt:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen