beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Een tweede hond erbij?

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

‘Ik wou dat ik twee hondjes was, dan kon ik samen spelen’ komt uit een rijmpje. Twee hondjes samen houden is misschien leuker dan één hondje, want twee hondjes kunnen samen spelen. Maar niet altijd is het hebben van twee hondjes leuker dan één hondje. Waar moet je aan denken als je meerdere honden hebt?

De interactie tussen meerdere honden

Er is altijd sprake van een bepaalde dynamiek tussen honden. Die interactie is niet vanzelfsprekend kalm en vredig. De ene hond wil misschien meer spelen dan de andere hond. Als één van de honden de andere hond lastig valt, zal je moeten optreden en scheidsrechteren. Beide honden moeten prettig kunnen leven in hetzelfde huishouden en dat gaat niet altijd vanzelf. Denk er dus goed over na of je deze verantwoordelijkheid wilt nemen, ook als je er veel gedoe van krijgt. 

Honden nemen gedrag van elkaar over

Wees je ervan bewust dat honden elkaar gedrag aanleren. Praat mee in dit Facebook bericht als je dat leuk vindt. In sommige gevallen is het handig dat honden elkaars gedrag overnemen, bijvoorbeeld als je oudere hond goed bij je terug komt tijdens het wandelen. De kans is dan heel groot dat je nieuwe pup mee komt en op die manier leert hoe het moet. Echter, honden nemen ook gemakkelijk minder leuk gedrag van elkaar over. Naar dingen blaffen of achter dingen aanrennen bijvoorbeeld. 

Het uitlaten van twee honden

Twee honden uitlaten kan een uitdaging zijn, zeker als het gedrag van de honden (nog) niet erg ontspannen is tijdens de wandeling. Als één van beide honden bijvoorbeeld erg trekt aan de lijn, of als één van de honden blaft naar dingen in zijn omgeving. Ook hier kunnen de honden gedrag van elkaar overnemen. Twee honden zijn al snel vrij sterk samen. Zeker als je twee honden hebt van een flink formaat, dan kan het een uitdaging zijn wanneer ze beide aan de lijn trekken tijdens het wandelen. Soms is het verstandiger om de honden los van elkaar uit te laten, wat leidt tot flink wat extra werk en tijd. Bovendien moeten de honden dan één voor één zonder de ander thuisblijven. Het is dan dus belangrijk dat de honden hiertoe ook in staat zijn.

Zelfstandigheid trainen

Honden die samenleven, hechten zich (meestal) aan elkaar. Dat is mooi, maar het kan ook lastig zijn. Want wat gebeurt er wanneer één van de honden vertrekt, zonder de ander? Zo’n situatie kan zich voordoen, bijvoorbeeld als één van de honden medisch iets krijgt, of komt te overlijden. De andere hond kan dan flink ontredderd zijn. Leer je honden dus bij voorkeur om ook zelfstandig te kunnen functioneren. Voor een hond die het al een tijd lang gewend is om als enige hond te leven, kan dit makkelijker zijn dan voor een hond die altijd heeft samengeleefd met een andere hond. Doe het liefst regelmatig dingen alleen met één hond, zodat ze het beide gewend zijn om zich ook zonder de ander goed te redden. 

Oppas regelen

Een hondenoppas regelen voor twee honden is vaak ingewikkelder dan voor één hond. Heb je een goede oplossing voor vakanties en weekendjes weg? Kunnen de honden los van elkaar goed functioneren, dan kunnen de honden ook elk naar een andere oppas worden gebracht. 

Twee pups uit hetzelfde nest?

Hoe leuk is het om niet één pup uit een nest te adopteren, maar om die pup samen met een broertje of zusje op te nemen in je gezin. Voor de hondjes is het vast en zeker heel fijn om niet alleen naar een nieuwe omgeving te vertrekken. Het geeft steun en warmte, zo’n zusje of broertje. Echter, je pup leert niet makkelijk om eigen pootjes te staan (tenzij je hier bewust veel aandacht aan besteed). Het (echt) alleen thuisblijven bijvoorbeeld. Twee pups zullen veel steun aan elkaar hebben, maar ook veel met elkaar bezig zijn. Dat resulteert vaak in minder aandacht voor jou. Dat kan een voordeel zijn, maar is vaak ook een nadeel. De hondjes kunnen heel verschillende karakters hebben, waardoor het niet vanzelfsprekend is dat ze dezelfde behoeften hebben. Je zult dus mogelijk meer tijd en moeite moeten stoppen in de opvoeding. 

Hond erbij nemen of niet?

Als je er over nadenkt om er een hond bij te nemen, komt ook vaak de vraag of dit een reu of teef moet zijn. Vaak gaan honden van het andere geslacht vanzelfsprekender goed met elkaar om. Uiteraard moet dan wel één van deze honden gecastreerd zijn, om te voorkomen dat er puppy’s komen. Of honden goed met elkaar overweg kunnen, is goed om uit te proberen vóórdat je een nieuwe hond in huis neemt. Houdt jouw oudere hond niet van drukke pups, dan is het de vraag of het een goed idee is om in dit stadium aan een pup te beginnen. De kans is aanwezig dat het jou en je hond veel stress oplevert. Ook als honden in het begin goed met elkaar overweg kunnen, betekent dit niet dat het samenzijn altijd vredig zal verlopen. Op tijd hulp inschakelen zodra je merkt dat dit veranderd, is dan verstandig. 

Meer lezen:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen