beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hond blaft naar andere honden

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Één van de meest voorkomende problemen van hondeneigenaren, is dat hun hond blaft naar andere honden, en soms (ook) naar mensen. Vaak wordt dit ervaren als probleem omdat het overlast geeft. Je hond kan in diverse situaties blaffen naar andere honden, zoals: vanuit huis, vanuit de tuin of tijdens de wandeling

Waarom doet mijn hond dit?

Er zijn verschillende redenen waarom je hond kan blaffen naar andere honden. 

Onzekerheid of angst

Een veelvoorkomende oorzaak die niet altijd wordt herkend als zodanig, is onzekerheid of angst. Er kunnen dan twee dingen aan de hand zijn. 

Ofwel de hond heeft nooit fijne sociale interactie geleerd met andere honden, ofwel de hond heeft een vervelende ervaring opgedaan in de interactie met een andere hond. Dat kan de hond dan onzeker of angstig maken in de benadering en dit kan resulteren in: blaffen naar andere honden. 

Veel honden die in het begin van hun leven geen goede socialisatie hebben meegemaakt, zijn onzeker in de interactie met andere honden. Die ervaringen, of het gebrek eraan, kunnen er dan vervolgens toe leiden dat een hond zelfs op grote afstand gaat blaffen naar een andere hond.

Opwinding

Een andere veelvoorkomende oorzaak is opwinding, in de breedste zin van het woord. Die opwinding resulteert vervolgens in frustratie als het de hond niet lukt om naar de andere hond toe te gaan, bijvoorbeeld doordat hij is aangelijnd. Een hond die leert om altijd naar andere honden toe te kunnen of mogen, kan aangelijnd deze verwachting gebruiken om hard zijn best te doen bij de andere hond te geraken (trekken, blaffen etc). Het is dan ook handig om je hond van kleins af aan ook honden aan de lijn te negeren

Hond blaft aan de lijn naar andere honden 

Een lijn of riem beperkt de hond in zijn vrijheid. Dit kan tot gevolgd hebben dat de hond hard trekt aan de lijn, zijn energie niet kwijt kan en erg opgewonden raakt aan de lijn. Sommige honden blaffen alleen naar andere honden op momenten dat ze zijn aangelijnd. Hier is de beperking in vrijheid vaak een oorzaak. Je hond raakt onzeker door de beperking van de lijn, is gefrustreerd door de beperking van de lijn of voelt zich meer geneigd zichzelf of eigenaar te beschermen. Soms is het gebruik van een langere lijn een oplossing. 

Hond blaft naar andere honden als ze op hem af komen

In dit geval in vaak de oorzaak ‘aanval is de beste verdediging’, met als onderliggende oorzaak: het niet prettig vinden als andere honden in de buurt komen. Honden die onzeker of angstig zijn hebben vaak een grote persoonlijke ruimte. Neem de angst of onzekerheid van je hond serieus, ook al vind je het zelf onzin. Of je hond wel of niet daadwerkelijk in gevaar is, zegt niets over zijn gevoel. Een hond straffen voor het blaffen naar een andere hond is in een dergelijke situatie vaak een slecht idee. Je hond vindt het namelijk evengoed onprettig en blaft de andere hond niet weg voor zijn plezier. Hij heeft simpelweg geen andere optie voor zijn eigen gevoel. Je hond ander, beter, gedrag aanleren is zeker wel een optie. 

Met dit gedrag aan de slag →

Hond blaft naar de hond van de buren

Het komt veel voor dat honden blaffen naar andere honden die beginnen te blaffen. Zo kan je dat ervaren als je hond blaft vanuit de tuin, als andere honden ook buiten zijn en zeker als deze honden beginnen te blaffen. Heeft jouw hond territoriale eigenschappen, dan is de kans groot dat hij snel aanslaat wanneer hij een andere hond in de buurt hoort blaffen, of als deze hond langs zijn huis of tuin loopt. 

Hond blaft naar andere honden tijdens het wandelen

Dit gedrag komt erg vaak voor. Soms alleen wanneer de hond is aangelijnd (zie bovenaan dit artikel), soms ook als beide honden los zijn. Het goede nieuws is dat dit gedrag zeker te veranderen is. Je zult ander gedrag moeten trainen. Zo leer je je hond stap-voor-stap ander gedrag, waardoor je weer samen ontspannen kunt wandelen. De cursus Sociale Hond helpt je bij het zetten van de juiste stappen. 

Hond blaft naar honden op TV

Ook honden op TV kunnen jouw hond triggeren om te gaan blaffen. De ene hond zal dan erg fanatiek gaan blaffen, een ander blaft misschien een klein blafje. De kans is groot dat als jouw hond blaft naar honden op TV, dat hij zich ook laat afleiden door andere honden tijdens de wandeling. Je kunt je hond door middel van de juiste training leren om andere honden te negeren

Hoe leer ik mijn hond blaffen naar andere honden af?

Iedere hondeneigenaar wil uiteindelijk ontspannen wandelen. Maar elke hond heeft die wens uiteindelijk ook. Voor je hond is angst, onzekerheid en opwinding ook niet prettig en in het ergste geval zelfs ongezond. Deze ervaringen leiden namelijk tot stress. Een hond die in balans is, is in huis rustig, reageert rustig op zijn omgeving, maar heeft voldoende bezigheden en uitdagingen. Als hondeneigenaar is het belangrijk om je hond goed te leren kennen, zijn gedrag goed te leren herkennen en te begrijpen wat je hond nodig heeft. 

Je hond leren om rustig te reageren op andere honden

Wil je aan de slag met dit gedrag van jouw hond en leren hoe je je hond afleert om te blaffen naar andere honden (zowel aangelijnd als los)? Volg dan de uitgebreide online cursus Sociale Hond:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen