beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hond gebeten door andere hond trauma

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Wanneer een hond gebeten wordt door een andere hond kan dit leiden tot een trauma. Het is geen garantie dat zo’n voorval leidt tot een trauma. We kunnen wel makkelijk achterhalen of dit het geval is, of niet.

Heeft mijn hond een trauma, of niet?

Hoe weten we nu zo zeker dat je hond wel of niet een trauma heeft opgelopen, doordat je hond is gebeten door een andere hond? Vrij simpel: wanneer het gedrag van jouw hond is veranderd sinds de beet van de andere hond, dan spreken we over een trauma.

Soms gaat er wat meer tijd overheen en verandert gedrag geleidelijker door meerdere (onplezierige) ervaringen. Dit kunnen ook ervaringen zijn die wij als hondeneigenaar ‘wel vinden meevallen’. Als je ziet dat je hond met de tijd verandert in zijn gedrag, ga dan eens na of je hond de ervaringen misschien heeft kunnen ervaren als ‘onplezierig’. 

Het feit dat een hond wordt gebeten door een andere hond, garandeert niet dat hij een trauma oploopt. Zelfs als de situatie heel ernstig is geweest, weten we pas zeker of de hond een trauma heeft, of niet, nadat we het gedrag van de hond nadien hebben geobserveerd.

Trauma = angst

Een trauma betekent dat de hond angstig is geworden door een onplezierige ervaring. Dit kan zich uiten op verschillende manieren. Stel: je hond is gebeten door een andere hond. Laten we zeggen: een kleine witte hond met krulletjes. Indien er sprake is van een trauma, kan het gedrag van je hond verandert zijn t.o.v.:

  • Het wandelen op zich
  • Alle andere honden
  • Specifiek kleine honden
  • Witte honden
  • Honden met krulletjes
  • Alleen witte kleine honden met krulletjes
 

In welke situaties het trauma tot uiting komt, is dus ook per hond verschillend. Ook kan het gedrag in eerste instantie gericht zijn op specifieke honden en verergeren. Het gedrag kan ook vlak na het trauma heel erg anders zijn en langzaam weer verbeteren. Sowieso is het belangrijk om op de juiste manier met de angst van je hond om te gaan. Deze angst kan zich uiten op verschillende manieren en door middel van diverse gedragingen:

Gedrag dat je hond kan vertonen door een trauma nadat hij is gebeten door een andere hond

Gedrag dat een hond vertoont vanuit angst, wordt niet altijd (h)erkent als zodanig. Honden kunnen verschillend reageren op situaties waar ze bang voor zijn, zoals:

  • Vluchten
  • Bevriezen
  • Aanvallen
  • De clown uithangen (niet te verwarren met spel)
 

Een hond die vlucht, met zijn staart tussen de benen, wordt vaak wel herkent als angstig. Echter, een hond die blaft of aanvalt, vaker niet. Het gedrag kan vertaald worden is: de hond wil de baas zijn, de hond is dominant etc. Wanneer aanvallend gedrag verkeerd wordt geïnterpreteerd, dan wordt hier vaak onjuist op geacteerd. De hond kan dan worden gestraft voor zijn gedrag, wat (hem) zeker niet helpt. 

Angst bij je hond verminderen

Ga je aan de slag met het gedrag van je hond na trauma, kies dan absoluut voor een moderne beloningsgerichte training. Liefst gegeven door een gekwalificeerde gedragstherapeut. Zorg dat de inhoud van de training niet enkel is gericht op het gedrag van je hond, maar zeker ook op de emotie en associatie van je hond:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen