beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Een hond uit het buitenland

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Sommige mensen noemen het een trend, een hond uit het buitenland. Landen als Turkije, Griekenland, Spanje, maar ook Curaçao en Thailand, kennen inmiddels dierenliefhebbers die daar opkomen voor het welzijn van de honden. Omdat er in die landen een overvloed is aan honden en een tekort aan hondenliefhebbers, worden de dieren ook geadopteerd in landen daarbuiten en met bus of vliegtuig daar naartoe getransporteerd.

Kennismaken met je (nieuwe) hond

Adopteer je een hond uit het buitenland, dan is de keuze vanaf een foto snel gemaakt.

Zelf zou ik altijd eerst kennis willen maken met een hond, voordat ik hem adopteer. Ik vind de klik belangrijk en zou ook graag willen zien hoe hij in Nederland reageert op alle zogenaamde ‘prikkels’. Ons land is toch best vol en druk en honden uit het buitenland zijn dat niet altijd zo gewend. Dat betekent niet dat de hond er niet aan kan wennen, maar dat is voor de 1 wat makkelijker dan voor de ander.

Wil je dus een iets beter beeld van de hond die je gaat adopteren, kijk dan naar adoptiehonden die al in Nederland of België verblijven bij een tijdelijk gezin. In dat geval kan je de hond bezoeken en kennismaken voordat je daadwerkelijk over gaat tot adoptie.

De nieuwe adoptie hond zal hier moeten acclimatiseren

Honden uit het buitenland hebben verschillende ervaringen. Het kunnen probleemloze honden zijn, maar er zijn ook erg bange honden bij. Dat is van tevoren niet altijd duidelijk. De kans dat de hond onvoldoende gesocialiseerd is, is aanwezig. 

De hond kan getraumatiseerd zijn en daardoor probleemgedrag vertonen en last hebben van verlatingsangst.

Als je niet veel weet van de hond die je adopteert, houd er dan rekening mee dat je de tijd neemt om hem te laten acclimatiseren. De ene hond leert sneller dan de ander, maar overhaast niets. Het is normaal dat de hond in eerste instantie heel rustig en beheerst lijkt en na een aantal weken of maanden ander gedrag begint te vertonen. ‘De ware aard’ komt bij onzekere honden vaak niet direct naar voren. Angstige honden kunnen angstagressie gaan vertonen zodra ze zich wat zekerder en meer gesteund gaan voelen. Het is daarom verstandig om de hond op rustig tempo bloot te stellen aan diverse indrukken, inclusief bezoek. Ook al willen al je vrienden natuurlijk de nieuwe hond komen bekijken, knuffelen etc. Houd goed in de gaten hoe je nieuwe vriend zich ontwikkelt. 

Training van een hond uit het buitenland

Een hond uit het buitenland kent mogelijk nog geen enkel (Nederlands) commando. De vraag is zelfs of hij zindelijk is en enige mate van opvoeding heeft gehad. Is de hond bekend met andere honden en heeft hij positieve ervaringen opgedaan met mensen? Behalve de training van gehoorzaamheid, kan de focus dus ook komen te liggen op opvoedkundige training. Heb je hier zelf weinig ervaring mee, vraag dan hulp. Ga in ieder geval op een positieve manier met je hond aan de slag. Zorg voor voldoende vermaak zodat je hond zijn energie op de juiste manier ventileert.

Een online puppy cursus of basis cursus is erg geschikt om je hond beter te leren kennen en om een goede start te maken samen. 

Adopteer je een hond uit het buitenland, dan is het vaak gissen naar het ras of de rassenmix van je hond. Het kan leuk en nuttig zijn om te weten welk ras je hond is.

Welk ras is mijn hond? →

Een oudere hond adopteren?

Een hond die je adopteert uit het buitenland is minimaal 15 weken oud. Voor die tijd mag de hond Nederland niet inkomen, vanwege de Rabies enting tegen Hondsdolheid. Maar er worden natuurlijk ook oudere honden ter adoptie aangeboden. 

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen