beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Hond niet sociaal naar andere honden

  Diervriendelijke aanpak

  Neem gerust contact op

van 80 reviews
Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Is je hond niet sociaal naar andere honden, dan kan dit komen door onvoldoende socialisatie. Maar dat is niet de enige reden waardoor je hond a-sociaal gedrag naar andere honden kan gaan vertonen. 

Waarom is mijn hond niet sociaal naar andere honden? 

Dit kan een aantal redenen hebben. Is je hond nog jong en niet gewend aan de interactie met andere honden? Tot 12/ 16 weken leeftijd heb je te maken met de socialisatieperiode. Zoek in deze periode zo snel mogelijk hulp om je hondje op de juiste manier te laten socialiseren met andere honden. Lukt het om je pup goed te socialiseren en deze socialisatie op pijl te houden tijdens de pubertijd? Dan heb je de grootste kans op een hond die zich sociaal gedraagt ten aanzien van andere honden op latere leeftijd. 

Is je hond als pup onvoldoende gesocialiseerd, dan zal je deze schade moeten proberen in te halen op latere leeftijd, als je wilt dat je hond leert zich sociaal te gedragen naar andere honden. Op latere leeftijd kan je je hond wel alsnog socialiseren, maar je hond zal niet kunnen generaliseren (dit is voorbehouden aan de socialisatiefase van een pup op jonge leeftijd). Dit betekent kortweg dat de socialisatie op latere leeftijd meer tijd zal kosten en dat de hond mogelijk wat terughoudend zal blijven.

Het gedrag is veranderd

Was je hond eerder sociaal naar andere honden, maar nu niet meer? Er kunnen een aantal dingen aan de hand zijn, zoals:

  • Trauma: je hond heeft een vervelende ervaring opgedaan en sindsdien is het gedrag veranderd
  • Je hond komt in de pubertijd en was eerder een beetje terughoudend. Dit gedrag kan omslaan van een vermijdende in een aanvallende coping strategie
  • De raseigenschappen spelen een rol, het ras staat erom bekend niet zo goed te zijn met soortgenoten op latere leeftijd
  • Sinds je hond gecastreerd is, reageert hij aanvallend naar andere honden. De onzekerheid is verergert sinds de castratie 

Vaak is te zien dat honden die als pup angstig of onzeker zijn, op latere leeftijd gaan uitvallen. Zij kiezen dan een andere, meer aanvallende, tactiek om met de situatie om te gaan. Uitvallen wordt vaak erger na verloop van tijd, dit heeft te maken met de mate waarin dit gedrag voor je hond een gewenst resultaat geeft. 

Uitvallen wordt erger →

Hoe zorg ik voor sociaal gewenst gedrag naar andere honden?

Je hond leren om met alle andere honden vrienden te worden, zal misschien niet lukken als je hond niet graag soortgenoten ziet. Wél is het belangrijk om op de juiste manier met dit gedrag om te gaan. Om het ten eerste niet erger te laten worden, maar ook om je hond dan op zijn minst sociaal wenselijk gedrag aan te leren. Denk niet te snel dat er ’toch niets aan te doen is’. Immers, op de juiste manier omgaan met gedrag zal je altijd verder helpen. 

Of een hond uiteindelijk sociaal wordt naar andere honden, bijvoorbeeld ook wil spelen, dat is van tevoren niet te zeggen. Je kunt dus geen vriendschap afdwingen. Of je hond wilt spelen met andere honden na verloop van tijd, dat valt dus te bezien. Maar je hond beter gedrag leren in reactie op andere honden, is zeker niet onmogelijk. 

In een goede training houd je altijd het tempo van je hond aan, om gedrag niet te forceren of af te dwingen. Immers, je wilt uiteindelijk een ontspannen reactie vanuit de motivatie van de hond zelf. Leer meer over de manier waarop je je hond sociaal gedrag naar andere honden aanleert:

Hond sociaal gewenst gedrag naar andere honden aanleren →

Sociaal gedrag trainen

Ook sociaal gedrag kan je aanleren door middel van de juiste training. Hierin leer je je hond sturen op een diervriendelijke manier die je hond goed begrijpt. Deze training houdt ook rekening met het emotionele aspect:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen