beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Uitvallende hond corrigeren

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Het is een heel logische reactie, het willen corrigeren van het gedrag van een uitvallende hond. Het gedrag is ongewenst en dient dus gecorrigeerd te worden, toch? Het klinkt logisch, maar is eigenlijk een vrij achterhaalde methode. Natuurlijk wil je ongewenst gedrag van je hond proberen te veranderen, dat snap ik heel goed. Als je dit gedrag niet corrigeert, dan verandert het gedrag toch niet? Toch wel! Er zijn er heel wat andere oplossing om uitvalgedrag bij je hond te veranderen, zonder het desbetreffende gedrag af te straffen.

Hond corrigeren?

In heel veel gevallen helpen correcties niet of zeer tijdelijk. Vaak verandert het gedrag niet écht. Niet structureel. Waarschijnlijk is dat wél wat je als eigenaar wenst. Zoeken naar een alternatieve trainingsmethode dus. Ook zijn er (gelukkig) veel hondeneigenaren die er geen plezier aan beleven om op een onplezierige manier met hun hond om te gaan. 

Waarom valt de hond uit?

In heel veel gevallen, valt een hond niet uit omdat hij zelfverzekerd is. Zo kan het gedrag er tijdens het uitvallen wel uitzien, veel hondeneigenaren omschrijven hun hond op zulke momenten als erg vastberaden en volhardend. 

Vaak heeft dit alles te maken met wat een hond eerder geleerd heeft, namelijk: dat het nodig is om uit te vallen om zijn eigen persoonlijke zone te waarborgen. Als je inziet dat jouw hond uitvalt om zichzelf te voorzien van een gevoel van veiligheid, dan lijkt het corrigeren van dit gedrag misschien niet meer zo logisch? 

Hond corrigeren bij blaffen

Als een hond gedrag vertoont vanuit angst of onzekerheid, wat bij uitvallen vaak het geval is, dan spelen er dus emoties die het gedrag verklaren. Vroeger werd gedacht dat honden geen emoties kennen. Daarom werd er puur gefocust op het veranderen van gedrag, anders dan het veranderen van emoties. Als onderliggende emoties het gedrag veroorzaken, begrijp je waarschijnlijk dat het succesvoller is om dit gedrag op te lossen door de emoties te veranderen. Modern geschoolde hondentrainers weten dit en zullen een hond met uitvalgedrag op andere manieren helpen dan door (enkel) het gedrag te corrigeren. 

Hond corrigeren aan de lijn

Tegen een hond zeggen dat hij iets niet mag doen, is lastig. Zéker als dit gedrag wordt aangestuurd door emoties. En nog zekerder als de hond succes heeft ervaren van zijn eigen aanpak. Hij heeft een oplossing gevonden voor zijn probleem. Hem vertellen dat hij die oplossing niet langer mag toepassen is moeilijk en vaak niet erg succesvol. Wat wel kan, is de hond een alternatief geven. Ofwel: ander gedrag aanleren. Gedrag dat ook een oplossing is voor zijn probleem, en gewenst voor ons. 

Lossen we het uitvalgedrag op die manier op, dan kan de training voor ons beide plezierig zijn. En structureel succesvol. Wat niet vanzelfsprekend betekent dat een dergelijke training eenvoudig of snel is. Wil je verandering, dan zal dat moeite en volharding kosten. Zoals dat bij elke structurele verandering het geval is.

Leer je hond beter gedrag

Op een hondvriendelijke manier aan de slag met het verbeteren van uitval gedrag? De cursus Sociale Hond helpt je stap-voor-stap de juiste keuzes te maken:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen