beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hond gaat liggen als hij andere honden ziet

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Je hond gaat liggen als hij andere honden ziet en je weet niet zo goed waarom hij dit doet. Er zijn een aantal redenen waarom honden dit gedrag buiten vertonen wanneer ze een andere hond zien, zoals:

  • Uitnodiging tot spel
  • Afwachten
  • Angst of onzekerheid
 

Om te achterhalen welke reden bij jouw hond een rol speelt, moeten we verder kijken naar eerdere ervaringen van jouw hond, het overige gedrag van jouw hond en de context waarin het zich afspeelt.Waarom gaat je hond liggen als hij andere honden ziet

Het is belangrijk om te weten wat jouw hond vindt van andere honden, in overige situaties. Merk je dat hij elke hond leuk vindt of dat hij ook regelmatig terughoudend is naar andere honden? Heeft hij in het verleden iets spannends meegemaakt in een situatie met een andere hond, of is het altijd al een allemansvriend geweest ten opzicht van soortgenoten? Dit vertelt je al iets over zijn motivatie: zal hij willen spelen, of vindt hij het spannend?

Je hond leren om andere honden vriendelijk te benaderen

In heel veel gevallen, rent de liggende hond uiteindelijk op de andere hond af. De vraag hierbij is: is deze situatie voor jouw hond, en de andere hond, plezierig? In veel gevallen is het antwoord ‘nee’ en creëert dit gedrag veel onvoorspelbaarheid bij beide honden. Onvoorspelbaarheid geeft honden spanning en is dus niet ideaal tijdens je wandeling. Je wilt immers lekker ontspannen wandelen met je hond, verwacht ik.

Loop je met je hond aan de lijn, dan zal hij in veel gevallen niet meer voor reden vatbaar zijn zodra hij is gaan liggen en moet je wachten tot de andere hond gepasseerd is. Je zou dat denk ik graag anders willen?

Meer leren over het gedrag van jouw hond naar andere honden

Het is belangrijk dat je je hond ander gedrag leert in dezelfde situatie, als je gedrag wilt veranderen. Daarvoor is het belangrijk dat je weet welk gedrag je je hond wilt leren en hoe je dat gaat doen. De cursus Sociale Hond helpt je met het aanleren van (voor jou) gewenst gedrag in reactie op andere honden:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen

Hondentraining tips

Hondentraining tips

Deze hondentraining tips leggen de basis voor een succesvolle hondentraining. 6 Geavanceerde hondentraining tips Veel nieuwe hondeneigenaren volgen een beginners

Lees verder >>