Hond gaat liggen als hij andere honden ziet

Je hond gaat liggen als hij andere honden ziet en je weet niet zo goed waarom hij dit doet. Er zijn een aantal redenen waarom honden dit gedrag buiten vertonen wanneer ze een andere hond zien, zoals:

  • Uitnodiging tot spel
  • Afwachten
  • Angst

Om te achterhalen welke reden bij jouw hond een rol speelt, moeten we verder kijken naar eerdere ervaringen van jouw hond, het overige gedrag van jouw hond en de context waarin het zich afspeelt.

Waarom gaat je hond liggen als hij andere honden ziet?

Wat betekent het als een hond gaat liggen als hij een andere hond ziet?

Het is belangrijk om te weten wat jouw hond vindt van andere honden, in overige situaties. Merk je dat hij elke hond leuk vindt of dat hij ook regelmatig terughoudend is naar andere honden? Heeft hij in het verleden iets spannends meegemaakt in een situatie met een andere hond, of is het altijd al een allemansvriend geweest ten opzicht van soortgenoten? Dit vertelt je al iets over zijn motivatie: zal hij willen spelen, of vindt hij het spannend?

Hond gaat liggen als hij andere honden zietJe hond leren om andere honden vriendelijk te benaderen

In heel veel gevallen, rent de liggende hond uiteindelijk op de andere hond af. De vraag hierbij is: is deze situatie voor jouw hond, en de andere hond, plezierig? In veel gevallen is het antwoord 'nee' en creëert dit gedrag veel onvoorspelbaarheid bij beide honden. Onvoorspelbaarheid geeft honden spanning en is dus niet ideaal tijdens je wandeling. Je wilt immers lekkers ontspannen wandelen met je hond, verwacht ik.

Loop je met je hond aan de lijn, dan zal hij in veel gevallen niet meer voor reden vatbaar zijn zodra hij is gaan liggen en moet je wachten tot de andere hond gepasseerd is. Je zou dat denk ik graag anders willen.


Meer leren over het gedrag van jouw hond naar andere honden

Het is belangrijk dat je je hond ander gedrag leert in dezelfde situatie. Daarvoor is het belangrijk dat je weet welk gedrag je je hond wilt leren en hoe je dat gaat doen. De cursus Sociale Hond helpt je met het aanleren van (voor jou) gewenst gedrag in reactie op andere honden:

Cursus Sociale Hond >>Heb je een vraag? Mail gerust even naar info@hondentaak.nl 

Verder lezen: