Hond leren kinderen te negeren

Je hond leren om kinderen te negeren is handig wanneer:

  • Je hond blaft naar kinderen
  • Bij het zien van kinderen rent je hond er hard op af
  • Een hond tegen een kind aanspringt
  • Hond gromt naar een kind

Of wanneer je hond ander gedrag naar kinderen vertoont wat kinderen en/ of hun ouders onplezierig vinden. Ook wanneer je een grote hond hebt, waar kinderen snel bang voor zijn, is het handig je hond uit de buurt van dergelijke kinderen te kunnen houden. 

Het is al snel voldoende wanneer je hond goed luistert op momenten dat je hem bij je roept in de buurt van kinderen.

Hond wil op kinderen af

Wat als je hond wel luistert, maar niet meer zodra hij een kind ziet? In dit geval is het belangrijk je hond verder te trainen, ook in de nabijheid van kinderen. Wat daarbij belangrijk is om te weten:

  • Is je hond bang voor kinderen?
  • Vindt je hond kinderen heel leuk?

Naar kinderen toe willen, kan ontstaan vanuit diverse motivaties voor de hond. De ene hond wil op een kind af omdat hij kinderen heel leuk vindt, de andere hond gaat op kinderen af omdat hij ze spannend vindt. Het klinkt tegenstrijdig, maar honden rennen vaak op dingen af die ze spannend vinden. In dat geval is het belangrijk om vooral aan de associatie van de hond ten opzichte van kinderen te werken. Oftewel: zorgen dat je hond went aan kinderen en ze gaat zien als iets positiefs. 

Hoe leer je je hond om kinderen te negeren?

Hond leren kinderen te negeren

Waarom doet je hond wat hij doet? Wanneer je aan de slag wilt met het veranderen van het gedrag van jouw hond, is het belangrijk dat je begrijpt waarom je hond iets doet. 

Hoe weet je of jouw hond kinderen leuk vindt of niet? 

  • Verleden: het verleden van jouw hond kan veel informatie geven. Is je hond goed gesocialiseerd?
  • Lichaamshouding: aan de lichaamshouding van je hond kan je zien of hij angstig of onzeker is.
  • Stresssignalen: stress- of spanningssignalen geven aan dat je hond een situatie spannend vindt. Leer deze signalen herkennen

Cursus Hond - (klein) kind >>
Cursus Sociale Hond >>


Wil je je hond leren om tijdens de wandeling vreemde kinderen die je tegenkomt, te negeren? De cursus Sociale Hond helpt je dit gedrag stap-voor-stap te verbeteren: 


Heb je een vraag? Mail gerust even naar info@hondentaak.nl