Hoe herken je een onzekere hond? Dit is niet zo vanzelfsprekend als je misschien denkt.
Lichaamstaal onzekere hond
Een onzekere hond kan zich heel dapper voordoen. Echter, de lichaamstaal van de hond kan verraden dat de hond eigenlijk onzeker is. Voor de meeste mensen lijkt de hond dan heel zeker over te komen. Vaak zijn het de stress signalen waaraan je, met de juiste kennis, kunt aflezen dat de hond niet zo zeker is als je misschien zou denken. Deze signalen zijn vaak heel subtiel en niet zo duidelijk signalen van spanning. Het is dus heel handig deze signalen goed te (her)kennen. Bij je eigen hond én ook bij andere honden.
Hond doet oren naar achter
De houding van de onzekere hond kan er dus heel zeker uitzien. Het kan ook zo zijn dat een onzekere hond zijn oren naar achter houdt. Dit kan wijzen op onzekerheid.
Gedrag onzekere hond
Nu zal je misschien denken dat een onzekere hond zich onzeker gedraagt. Zoals je zou verwachten bij een mens waaraan je kunt aflezen dat diegene onzeker is. Maar hoe vaak doet een onzeker persoon zich niet zeker voor, door misschien wel macho gedrag te vertonen of zich stoerder voor te doen? Misschien zelfs baldadig? Bij honden is dat niet anders. Degene met de grootste mond, is vaak juist onzeker. Bij een hond resulteert dat vaak in blaffen, grommen etc.
Is het erg als mijn hond onzeker is?
Een onzekere hond hoeft geen probleem te zijn. Echter, die onzekerheid kan ook voor lastige situaties zorgen. Dat heeft vooral te maken met het gedrag van de onzekere hond. Zo’n hond kan zich in eerste instantie terughoudend gedragen. Maar de onzekerheid kan zich ook uiten in aanvallend gedrag. Nu is blaffen of grommen voor de meeste mensen nog niet zo’n probleem. Echter, vaak wordt dit gedrag na verloop van tijd steeds erger. Het kan dan overgaan in happen en bijten. Dan wordt het wél een probleem. In een vroeg stadium op de juiste manier met de hond aan de slag gaan, is dus een goed idee.
Hoe kan ik mijn hond zekerder maken?
Wat is dan ‘op de juiste manier aan de slag gaan’ met je onzekere hond? Daarmee bedoel ik: leer je hond gewenst gedrag in de situaties die voor je hond moeilijk zijn. Je kunt aan je hond zien welke situaties moeilijk zijn, door op zijn houding, lichaamstaal en gedrag te letten. Ga dit gedrag niet corrigeren, maar begeleid je hond. Dit betekent dat je je hond op de juiste manier leert om met deze situaties om te gaan, bijvoorbeeld door je hond gewenst gedrag aan te leren, op de juiste momenten op de juiste manier de steun te geven waar hij nood aan heeft en door je hond een fijne associatie te leren met deze situaties.
Vertrouwen vergroten
Een hond wordt zelfverzekerder als zijn (zelf)vertrouwen groeit. Hoe doe je dat?