beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Pup bang voor andere honden

  Diervriendelijke aanpak

  Neem gerust contact op

van 80 reviews
Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Wat te doen als je pup bang is voor andere honden? 

Een jonge pup moet alles nog leren, ook de omgang met andere honden. Dit is onderdeel van de socialisatie. Het is vrij normaal dat een jonge pup nieuwe dingen spannend vindt, hij moet er immers nog aan wennen.

Het is dus belangrijk dat je je pup op jonge leeftijd leert wennen aan andere honden. 

Puppy bang voor andere honden

Onbekend is onbemind. Honden van andere rassen heeft je pup mogelijk nog niet eerder ontmoet en die zijn (dus) spannend. Je pup moet nu leren dat alle honden ok zijn. Dat betekent dat hij vooral veel goede ervaringen moet opdoen met andere honden van allerlei rassen, maten en soorten. 

Zorg dat de eerste honden waarmee je pup kennis maakt, rustige vriendelijke honden zijn. Laat je pup rustig toenadering zoeken, forceer het niet, laat alle initiatief bij je pup. Bij voorkeur is je pup los of aan een lange lijn, zodat hij zelf kan bepalen in hoeverre hij toenadering zoekt of afstand neemt ten opzichte van de andere hond. 

In het begin is al het nieuwe spannend. Geef je pup de tijd om kennis te maken met leuke soortgenoten. Dit vraagt om veel herhaling en veel positieve ervaringen om de eerste angst te laten verdwijnen. 

Pup laten wennen aan honden

Je zult zien dat een jonge pup snel went aan andere honden zolang hij goede ervaringen opdoet. Laat je pup wennen aan zoveel mogelijk verschillende honden. Groot en klein, alle kleuren, korte en lange vacht, hoge en lage staart, rechtopstaande oren en hangoren, korte neuzen en lange neuzen etc. Pups beschikken over het vermogen om te generaliseren. Dat wil zeggen dat de hond na het ontmoeten van veel leuke soortgenoten, honden over één kam scheert (alle honden zijn leuk). Generaliseren is een eigenschap die aan jonge pups is voorbehouden (tot circa 12 weken leeftijd). Maak dus dankbaar gebruik van deze periode, het wennen aan andere honden wordt daarna een stuk lastiger. Dat komt omdat de hond dan niet meer zal leren generaliseren. De socialisatie duurt dan dus veel langer. 

Pup kennis laten maken met andere honden

Kennis maken met andere honden betekent ook interactie, zeg maar ‘neus-aan-neus’ en de vrijheid om te ontdekken hoe zo’n hond reageert. Je pup leert op deze manier hondentaal, communiceren met andere honden. Naar een andere hond kijken op een afstandje is echt iets anders dan daadwerkelijk contact met andere honden. Het is de bedoeling dat je hond na verloop van tijd minder bang wordt voor andere honden. Doet je pup goede ervaringen met hen op, dan zal dat zeker gebeuren. 

Socialisatie bij een pup is grote prioriteit

Hét belangrijkste onderdeel van de opvoeding van een pup: socialisatie. Een pup kan alleen op jonge leeftijd leren generaliseren, zorg dus dat je de socialisatie op tijd en goed aanpakt: 

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen