beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Puppy socialiseren

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Je puppy socialiseren is super belangrijk. In de periode van 4 -12 weken kan je hond heel veel leren en opslaan voor later. Lukt het niet om je pup in deze periode goed te socialiseren, dan kan dat later voor problemen zorgen. 

Hoe moet ik mijn puppy socialiseren?

Bij socialiseren wordt vaak gedacht aan ‘zoveel mogelijk doen in zo’n kort mogelijke tijd’. Het klopt dat er voor de socialisatie niet veel tijd is, als je kijkt naar het ’tijdvenster’ van 4 – 12 weken. En dan te bedenken dat je je pup vaak vaak op een leeftijd van 8 weken in huis krijgt. Dan blijft er nog maar een maand over. Dat gevoel van haast kan ervoor zorgen dat je heel veel wilt ondernemen met je pup. Maar gewenning en rust zijn voor een pup ook erg belangrijk. Die juiste balans zoeken is dus lastig. 

Je kunt hierbij aanhouden dat je de pup na de adoptie en de aankomst in jullie huis, een paar dagen de tijd geeft om te acclimatiseren. Daarna kan je elke dag iets ondernemen met je pup. Is je pup eenmaal gewend aan een bepaalde activiteit die je elke dag onderneemt, dan kan je bijvoorbeeld om de dag iets nieuws introduceren.

Hoe maak ik mijn pup sociaal? 

Wat gebeurt er met een pup die niet gesocialiseerd is?

Tussen helemaal niet gesocialiseerd en niet voldoende gesocialiseerd, zit een wereld van verschil. Een pup die niet is gesocialiseerd, bijvoorbeeld is opgegroeid in een schuur zonder enige vorm van gewenning, zal waarschijnlijk angstig zijn en blijven (afhankelijk van de leeftijd waarop hij de schuur verlaat). Een pup die in een gezin opgroeit, maar niet of weinig buiten komt, kan in huis heel aangepast gedrag laten zien, maar buiten bijvoorbeeld heel angstig zijn voor alles dat hij niet kent. 

Dat waar de pup niet mee heeft leren omgaan, zal onbekend (en onbemind) zijn. Om op latere leeftijd te socialiseren is lastiger (vanwege bepaald gedrag, zoals uitvallen of blaffen) en zal langer duren. Het is echter niet onmogelijk om een hond op latere leeftijd te laten wennen aan dingen in zijn omgeving. 

Hond socialiseren 

Is een pup die niet gesocialiseerd is, bang?

Onvoldoende socialisatie kan zeker leiden tot angst. Maar honden reageren vanuit angst ook vaak aanvallen, bijvoorbeeld door te blaffen, uit te vallen of zelfs te bijten. 

Een hond uit het buitenland mag pas reizen als hij 15 weken oud is, dit leidt ertoe dat deze honden vaak onvoldoende gesocialiseerd zijn. 

Omgaan met een bange hond 

Geef je pup een goede start

Investeren in je pup is super belangrijk voor een goede start en om problemen in de toekomst te voorkomen. Het is makkelijker én goedkoper om in je pup te investeren, dan om later problemen op te lossen: 

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen