beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hond lokken

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Kan je je hond iets leren door te lokken? Is dat een goed idee? Want je hond moet toch gewoon luisteren? Hoe zit dat?

Je hond leren luisteren

Voordat een hond luistert naar jouw commando’s, moet je je hond leren wat de betekenis is van deze commando’s. Dit kunnen woorden zijn, maar ook bijvoorbeeld handgebaren. Zoals een klein kind leert praten, ga je je hond ook leren wat de betekenis is van een woord. Dus waar je tegen een klein kind zegt: “dit is de kleur groen” ga je tegen je hond zeggen: dit is ‘zit’ of ‘hier’ etc. Om je hond de betekenis van zo’n woord te leren, zal je dus eerst het gedrag moeten uitlokken.

Hoe doe je dat?  

Hond lokken met geluid of voer

Om je hond aan te leren wat je bedoelt met het commando, lok je het gedrag uit. Dit doe je door bijvoorbeeld te lokken met geluid of voer. Als je een blij geluidje maakt, krijg je vaak een reactie van een hond. Roep dus enthousiast iets naar je hond, zodat hij bij je komt en roep dan, terwijl hij dat doet, “Hieeeeer!”. Doe je dit vaak, dan leert je hond uiteindelijk de betekenis van dat woord. Handig, want zo kan je je hond altijd roepen en snapt hij wat je bedoelt. Op die manier kan je ook ‘zit’ aanleren, door je hond in de zit-positie te lokken. Druk dus niet op de billen van je hond en forceer niets, want daarmee wek je juist wantrouwen op. Honden worden niet graag geforceerd. Laat je hond zelf de beweging maken en koppel daar het woordje ‘zit’ aan, of welk woord of handgebaar je je hond wilt aanleren.

Geef je pup een goede start →

Je hond in eerste instantie een commando aanleren met lokken is dus dé manier. Dat lokken moet je wel afbouwen naar het ‘opvolgen van een commando en belonen achteraf’, anders loop je het risico dat je hond geen commando’s opvolgt wanneer je hem niet lokt. Reageert je hond dus niet op commando’s als jij geen voer in je hand hebt? Dan is het in je training op dat vlak misgegaan. Uiteraard kan je dat veranderen/ corrigeren door alsnog de juiste stappen te zetten in je training.

Hond mee lokken (bijv. de bench in)

Wanneer je je hond gaat meelokken, zorg er dan voor dat je hond niet achteraf het gevoel heeft ‘er ingetrapt te zijn’. Dan zal hij namelijk snel stoppen met het goed reageren op lokken. Je hond is niet gek. Als hij weet dat hij gelokt wordt naar iets dat niet leuk voor hem uitpakt, dan leert hij daarvan. Ga je je hond mee lokken, zorg dan dus voor een goede ervaring. Dit kan je trainen. Koppel vervolgens een commando aan dit gedrag van je hond. Lok je hem de bench in, dan geef je dat gedrag bijvoorbeeld het commando ‘bench’. Zo hoef je je hond niet de rest van zijn leven te lokken en kan je uiteindelijk gewoon met je hond communiceren.

Hondentaal, het beïnvloeden van het gedrag van je hond en het creëren van vertrouwen →

Om je hond iets te laten doen, wat hij eigenlijk niet wil doen, is het belangrijk om het vertrouwen van je hond te winnen.

Je hond oefeningen aanleren?

Een hondentraining verloopt altijd in stapjes. Je begint simpel met het lokken van je hond (het uitlokken van het juiste gedrag) en koppelt hier de juiste commando’s aan. Zo leer je communiceren met je hond en gaan jullie elkaar beter begrijpen. Dit zorgt voor een goede onderlinge band en een verbetering van het wederzijds vertrouwen:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen