Uitvallen hond aan riem

Uitvallen hond aan riem

Uitvallen van de hond aan de riem is iets dat heel veel voorkomt. Vaak is het uitvallen gericht op andere honden, maar het kan ook zijn dat je hond uitvalt naar vreemde mensen. Het kan zo zijn dat je hond echt alleen aan de riem uitvalt. Of ook als hij los loopt.

Het gedrag kan ontzettend vervelend zijn voor jou als hondenbaasje, maar in veel gevallen is het voor de hond ook heel vervelend. Je hond vertoont dit gedrag namelijk niet om jou te pesten. Vaak is het het doel van de hond om een ander op afstand te houden. We zien dit gedrag dan ook vaak bij honden die andere honden eng vinden. Dat wetende, ontstaat er misschien meer een gevoel van medelijden dan een gevoel van ergernis richting de uitvallende hond. De hond voelt zich genoodzaakt om uit te vallen aan de riem, om zijn eigen gevoel van veiligheid te waarborgen. Dit gedrag heeft dus niet altijd een relatie met het gedrag van een andere hond.


Teckel aan de lijn


Wel aan de riem, maar niet als de hond losloopt?

Soms is het zo dat een hond die aan de riem uitvalt, prima reageert op andere honden als hij losloopt. Dit kan bijvoorbeeld één van de volgende oorzaken hebben:

  • Los van de lijn kan de hond zich vrij bewegen
  • De hond kan los van de lijn zijn energie beter kwijt

Het kan ook een combinatie zijn van bovenstaande factoren. Los van de lijn kan de hond de andere hond vermijden of uit de weg gaan. Aan de lijn kan deze hond het onprettig vinden om andere honden te passeren, of hij voelt zich beperkt. Veel honden willen rennen en raken aan de lijn hun energie slecht kwijt. Deze frustratie kan leiden tot uitvallen of bijvoorbeeld in de lijn willen bijten.

Het is geen garantie dat een hond die uitvalt aan de riem, los van de riem wel op een gewenste manier reageert op andere honden en/ of vreemde mensen!

Hoe dit gedrag te veranderen?

Het is zeker mogelijk om je hond beter gedrag te leren. Vaak wordt het uitvallen erger, als er niet op de juiste manier op gereageerd wordt door de eigenaar. Loslopen is niet altijd een mogelijkheid voor elke hond. Ontspannen aan de riem kunnen lopen is dus wel heel prettig. Als je met je hond op de juiste manier oefent, kan je blijvende gedragsveranderingen teweeg brengen.

Vraag gratis deze video aan om meer te leren over het uitvalgedrag van jouw hond.