Hond blaffen afleren

Hond blaffen afleren

Je hond blaffen afleren vraagt in eerste instantie om een helder beeld van de situatie en wat er aan de hand is: waarom blaft je hond? Honden kunnen blaffen in veel verschillende situaties en om veel verschillende redenen.

Blaft je hond tijdens het wandelen naar andere honden en voorbijgangers, lees dan hier verder:

Als je hond blaft tijdens het wandelen >>

Voor alle andere situaties waarin honden blaffen, zal ik hieronder proberen een en ander zo duidelijk mogelijk te maken.

Waarom blaft de hond?

Blaffen afleren start met begrijpen waarom je hond blaft. Om te begrijpen waarom je hond blaft, is het belangrijk om de volgende vragen te beantwoorden:

 • Waar blaft je hond naar?
 • In welke situaties doet hij dat?
 • Welke gebeurtenis vindt er plaats waardoor de hond blaft?
 • Ervaart je hond op enige wijze succes van dit gedrag?

Als je hond op één of andere manier succes ondervindt van het blaffen, dan kan dat voor je hond een goede reden om ermee door te gaan en pas te stoppen als hij zijn zin krijgt. Wees je hier bewust van, zeker als je hond naar jou blaft om aandacht.

hond blaffen afleren

Hond blaft als hij alleen thuis is

Heeft je hond geleerd om alleen te zijn? Hoe gedraagt hij zich verder als hij alleen thuis is? Dit kan je eenvoudig onderzoeken door je hond eens te filmen als je weg bent. Het kan namelijk zijn dat je hond zich niet veilig voelt als hij alleen (thuis) is. Het blaffen kan dan voor je hond een manier zijn om dat duidelijk te maken. Ga aan de slag met de situatie en leer je hond om ontspannen alleen thuis te blijven.

Online cursus Blaffen in de Tuin >>

Hond blaft uit opwinding

Een hond kan ook gaan blaffen vanuit opwinding of frustratie. Hier kan van alles aan de hand zijn. Misschien wil de hond iets dat hij niet mag, wordt hij wild enthousiast van iets, heeft hij teveel energie of te weinig ontspanning.

Ook een tekort aan grenzen en regels (onduidelijkheid) in de opvoeding kan hier een rol spelen in het gedrag van je hond.

Hond blaft naar geluiden

Reageert je hond erg op geluiden, dan kan het betekenen dat je hond erg geluidsgevoelig is. Leer je hond dat deze geluiden iets leuks aankondigen, leid je hond af of probeer de geluiden zo veel mogelijk te dempen.

Het kan ook zo zijn dat je hond blaft naar aanleiding van een geluid dat een betekenis voor hem heeft (gekregen), zoals bijvoorbeeld de deurbel. Elke keer als de deurbel gaat, dan gebeurt er iets. Je loopt naar de deur, er staan vreemde mensen voor de deur, soms komen ze zelfs binnen... Honden leren razendsnel om te reageren op de bel en veel honden doen dit door te blaffen. Je kunt een andere bel nemen, maar dat is dus vaak geen oplossing.

Hond blaft naar mij

Heb je een idee wat je hond je wilt 'vertellen'? Misschien wil hij naar buiten omdat hij moet plassen, wil hij dat je in actie komt omdat hij zin heeft om te spelen? Hoe reageer jij normaal gesproken op dit gedrag? Ofwel: wat is het gevolg van blaffen, gezien vanuit het perspectief van je hond?

Als je hond naar je blaft, kan dit zijn:

 • vanuit opwinding of enthousiasme
 • je hond wil je aandacht
 • hij probeert je iets duidelijk te maken

Is het je niet volledig duidelijk waarom je hond naar je blaft, probeer de komende keren dat dit gebeurt bovenstaande informatie boven water te halen.

Je hond blaffen afleren?

De wijze waarop je je hond het blaffen afleert, hangt samen met een duidelijk beeld van de situatie. Zoals hierboven vermeld. Heb je deze situatie helder, dan kan je je verdiepen in de oplossing. Die zal afhankelijk van de situatie bestaan uit (een combinatie van):

 • Aanleren van ander (rustig) gedrag in bepaalde situaties of in aanwezigheid van bepaalde invloeden.
 • Stoppen en voorkomen van succes van het blafgedrag van je hond, mits jij een oorzaak bent van het blafgedrag.
 • Aanpassen van de situatie zodat je hond geen reden meer heeft om te blaffen.
 • Je hond leren om beter met bepaalde situaties en invloeden om te kunnen gaan.
 • Voorzien in de (basis) behoeften van je hond en inspelen op zijn motivatie om gewenst gedrag aan te leren.

Duidelijkheid en een consequent handelen zal er uiteindelijk voor zorgen dat het gedrag van je hond verandert en dat daarmee het blaffen minder wordt of stopt.

Meer controle over je hond?

GRATIS (je wordt automatisch nieuwsbrief abonnee, maar kunt je te allen tijde eenvoudig afmelden)


Vragen? Mail naar info@hondentaak.nl