Welk ras is mijn hond?

Adopteer je een hond waarvan de herkomst onbekend is, dan weet je vaak niet welk ras jouw hond is. Bijvoorbeeld als je hond uit het buitenland afkomstig is. Hoe kom je er dan achter welke mix van rassen er in jouw hond zitten? 

Op uiterlijk bepalen welk ras een hond is

Op uiterlijk zal je snel geneigd zijn om te denken dat een hond een bepaald ras in zich heeft. Zoals het hondje rechts hiernaast. In een Facebook post nam ik de proef op de som en de rassen die in Puk voornamelijk aanwezig zijn, werden niet genoemd. Op basis van uiterlijk, lijkt het soms erg aannemelijk dat de hond een bepaald ras is. Toch komen niet altijd de rassen die in een hond zitten, dusdanig tot uiting dat je deze in het uiterlijk van de hond goed herkent. 

DNA-test hond

De rassenmix van een onherleidbare mix, kan aan het licht gebracht worden door een DNA test. Zo'n kit schaf je aan, je neemt wangslijm af en je stuurt dit per post terug. Bij de meeste honden is zo'n test dus eenvoudig zelf en vanuit huis uit te voeren. De uitslag ontvang je na een tijdje per email. Kind kan de was doen en de uitslag is vaak verrassend. Op deze foto zie je de uitslag van Puk haar DNA test. Bij kruisingen is er vaak een deel van DNA onbekend. Omdat dit zo ver gekruist is, of omdat de rassen niet bekend zijn bij de DNA database van de DNA-test.

Welk ras is mijn hond?

Waarom weten welk ras de hond is?

Bij bepaalde rassen horen bepaalde ras eigenschappen. Zo zie je niet aan Puk dat ze voor 25% een Bichon Frisé is, ze kan wel erg veel behoefte hebben aan schoothondjes-activiteiten. Je ziet niet dat ze voor een deel Cattle Dog is, het verklaart wel haar zelfstandigheid en het feit dat ze onze andere hond in haar achterpoten bijt tijdens spel. Zo vond ik het dus zelf vooral leuk om te weten wat er in zit. 

Je kunt je afvragen waarom je moet weten uit welke rassen je hond bestaat. Immers, je hond is toch gewoon wie hij of zij is. Bovendien zijn honden van een bepaald ras ook niet allemaal hetzelfde. Ik denk dat het vooral nuttig is, wanneer de hond nog jong is. Een beetje weten wat voor vlees je in de kuip hebt en welke gedragsontwikkelingen je kunt verwachten. Bepaalde raskenmerken komen vaak pas aan het licht op latere leeftijd. Niet meer zo goed met soortgenoten overweg kunnen, bijvoorbeeld. Of territoriaal gedrag. Het ontwikkelen van serieuze jachtdrift. Ga niet te snel uit van de beperkingen van een ras, maar weet wat je in huis hebt. Denk niet: ik ga niet oefenen met mijn hond, want dit ras staat er toch om bekend niet gehoorzaam te zijn. Dat zou zonde zijn. Probeer er alles aan te doen het beste uit je hond te halen. Maar herken/ erken ook onbedwingbare behoeften en aanleg. 

Goede DNA testen voor honden zijn verkrijgbaar van Embark en Wisdom panel.

Heb je een vraag? Mail gerust naar info@hondentaak.nl