beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden

Wel of geen flexi voor je hond?

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Moet je wel of geen flexi gebruiken voor je hond tijdens het uitlaten? De meningen verschillen hierover en hieronder lees je hoe ik er zelf over denk. Ik ben geen tegenstander of voorstander, ik denk dat het in sommige situaties een handig hulpmiddel is en in sommige situaties waarschijnlijk niet. 

Wat is een flexi?

In het geval dat je nu denkt: “Waar hebben we het over?”, hier een beetje uitleg. Een Flexi is een uitschuifbare lijn voor honden. Je houdt een apparaat vast waar de lijn automatisch in- en weer uitschuift als je hond dichterbij komt of verder weg loopt. Een populaire hondenlijn, met voor- en nadelen. Zoals eigenlijk elk hulpmiddel. Als je weet in welke gevallen je een flexi wel en niet moet gebruiken, een handig ding. Waar moet je rekening mee houden bij het gebruik van een flexi?

Verschillende Flexi hondenriemen bekijken >

Voor- en nadelen van een flexi

Voordelen:

  • Makkelijk
  • Passief
  • Je hond raakt er niet in verstrikt, als je hem op de juiste momenten gebruikt.


Nadelen:

  • Weinig controle
  • Snel de lijn inkorten is onhandig
  • Je hond kan plots meer lijn krijgen als je niet oplet
  • Vertrouwen in het systeem
  • Niet veilig in drukke omgeving


Deze eigenschappen hebben invloed op het gebruik. Wanneer gebruik je een flexi en wanneer beter niet?

Wanneer wel/ wanneer niet een flexi lijn gebruiken?

Het systeem van een flexi is handig, laten we eerlijk zijn. De draad verdwijnt in het apparaat, je hond raakt er dus normaal gesproken niet in verstrikt. Het gebruik is vrij passief, de flexi doet het werk. 

Dus wanneer is dit handig? Als je in een gebied loopt, waarin dit kan.

Je hond heeft voldoende vrijheid en ruimte. Kan een eind verder lopen zonder gevaar voor zichzelf of de omgeving. 

Wanneer is dit niet zo handig? Bijvoorbeeld als je de lijn plotseling korter moet kunnen maken. Dit is met een flexi namelijk niet zo eenvoudig, je moet je hond dan echt ‘binnnenhalen’ met trekbewegingen, ofwel het touw van de flexi pakken, waar het eigenlijk niet voor bedoeld is. Gaat je hond spelen met andere honden? Dan is de flexi lijn minder handig, want in dat geval is verstrikt raken in de lijn wel een groot risico. 

Als je het mij vraagt, is het dus een heel handig hulpmiddel op plekken waar je hond los zou kunnen lopen maar bijvoorbeeld niet mag. Je wilt een ongecompliceerde wandeling met weinig uitdagende situaties: breng je flexi.

Welke flexi kies je?

Wil je een flexi-lijn aanschaffen, dan zijn er een paar product aspecten waar je op let:

  1. Is de lijn geschikt voor het gewicht van jouw hond?
  2. Kies je voor een flexi van koord of van tape?
  3. Welke lengte kies je?
  4. Welke kleur?


Elke flexi heeft een gewichtsrange, oftewel: weegt jouw hond 30kg, dan heb je een bepaalde flexi nodig. Namelijk: de uitvoering die geschikt is voor dat hondengewicht.

Hoe groter je hond, hoe groter de kast van de flexi. Kies je een langere uitvoering? Dan wordt deze kast nog groter. Of je kiest voor koord of tape is vooral een persoonlijke voorkeur, evenals de kleur. Geel tape is beter zichtbaar dan grijs koord, maar zoals gezegd zou ik de flexi vooral gebruiken op rustige en ruime plekken waar de veiligheid niet zo’n grote rol speelt. 

Wandelen zonder trekken

Er wordt vaak gezegd dat een hond leert trekken door het gebruik van een flexi. Natuurlijk moet de hond een beetje trekken om het touw uit het apparaat te krijgen, maar dat voelt anders dan trekken aan het einde van dat touw. Ik geloof dat je je hond kunt leren bij hoeveel weerstand het ok is om te trekken en wanneer niet. Het zou voor mij in ieder geval geen reden zijn om geen flexi te gebruiken. Je hond aanleren om te wandelen zonder trekken

Vertrouwen op het systeem 

Het in- en uitschuiven van de flexi kan gaan haperen. Doordat er bijvoorbeeld zand in het systeem terecht komt. Je zult dus moeten vertrouwen op het systeem en de werking van de stop knop. Dat is nog een reden om de flexi lijn niet te gebruiken in situaties waarin veiligheid heel belangrijk is, zoals een drukke situatie met verkeer. 

Per ongeluk loslaten van de flexi

Wie laat zijn lijn niet soms per ongeluk uit zijn handen schieten? Het gebeurt. Gebeurt dit met een flexi, dan valt de kast waarin het touw zich oprolt, op de grond. Een hond die snel schrikt, kan hierdoor de neiging krijgen om te vluchten. De ellende is dat je hond in dat geval wordt ‘achtervolgd’ door de kast van de lijn. Dit kan ellendige gevolgen hebben. Heb je een hond die vlot schrikt, gebruik dan geen flexi of verzeker jezelf ervan dat je het apparaat nooit uit je handen laat vallen. 

Halsband of tuig?

Het is vaker een discussie punt: gebruik je een halsband of tuig tijdens het uitlaten van je hond? Maar bij gebruik van de flexi komt dit vraagstuk zeker aan bod. Is jouw hond wild en enthousiast en rent hij graag hard weg aan de lijn, dan zal hij door het abrupte einde van de lijn een optater krijgen. Gebruik dan dus een tuig in plaats van een halsband. Let ook op dat je zelf je hond kunt houden wanneer dit gebeurt. 

Alternatieven voor een flexi

Als alternatief voor een flexi kan je een lange lijn gebruiken, wel of niet met een handvat aan het eind. Voordelen van een lange lijn t.o.v. een flexi:

  • Een lange lijn kan je over de grond laten slepen indien nodig/ handig
  • De lijn is makkelijk en snel korter vast te pakken
  • Er zit geen grote/ zware kast aan 


Het nadeel van een lange lijn t.o.v. een flexi is vooral dat het zichzelf niet oprolt. Je hond zal dus sneller de lijn tussen of rond de pootjes krijgen, wat soms onhandig kan zijn. Het heeft dus beide voor- en nadelen. Kies wat voor jou handig en vooral veilig te gebruiken is. 

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Previous
Next

Verder lezen