Wat kan ik mijn hond leren?

Regelmatig krijg ik de vraag wat een hond allemaal nog kan leren. Ook als de hond volwassen, of zelfs senior, is.

Net als bij mensen; een hond is nooit te oud om te leren. Dus ook een volwassen hond, en zelfs een hond op leeftijd, is nog niet 'klaar'. Gaat het om veranderen van gedrag, bedenk dan dat bepaalde gedragingen bij een oudere hond mogelijk al meer gewoontes zijn geworden. Maar ook dit betekent niet, dat je het maar gewoon moet laten voor wat het is. Veranderen van ingesleten patronen, kan wel wat langer duren. Maar je zult er zelf bij gebaat zijn, om wel op de juiste manier met dit gedrag om te gaan. In dat geval heb je vooral eerst zelf iets te leren, waarna je dit toepast op je hond. Daar zal elke hond, van elke leeftijd, bij gebaat zijn.

Een jonge pup leert snel en kan leren generaliseren (wat een erg belangrijk onderdeel is van de socialisatie). Onderschat dus niet het belang van een goede start voor een pup. Maar is je hond geen pup meer, ook dan is er nog van alles mogelijk.

Kan ik mijn hond leren spelen?

Wil je je hond leren spelen met soortgenoten of met jou? Om je hond te leren spelen met soortgenoten, moet hij allereerst goed vertrouwt zijn met andere honden. Reageert jouw hond terughoudend of aanvallend op andere honden? Dan zal het contact met andere honden nog niet altijd ontspannen verlopen. Het is zaak om daar in eerste instantie mee aan de slag te gaan en je hond op de juiste wijze te begeleiden in situaties met andere honden:

Hond sociaal gedrag met andere honden aanleren →

Wil je je hond leren spelen met jou? Kijk dan eens welke spelletjes jouw hond leuk vindt. Misschien is dat een trekspelletje, of hersenwerk? Misschien vind je hond het leuk om samen te werken en nieuwe oefeningen te leren? Zo kan je op allerlei manieren spelen met je hond, op een manier die voor jullie allebei leuk is. Zo creëer je een sterke band met je hond en verbeter je jullie onderlinge communicatie. Je hond zal hierdoor beter naar je gaan luisteren en graag met je samenwerken. Dit maakt spelen met je hond dus een heel belangrijk onderdeel van een goede training. 

Hoe kan ik mijn hond leren alleen te zijn? 

Kan je hond niet goed alleen zijn, dan is het belangrijk om te weten:

  • Kon de hond eerder wel alleen zijn?
  • Is er iets gebeurt waardoor de hond niet meer alleen kan zijn?
  • Kan je voorkomen dat je hond te lang alleen moet zijn?

Vervolgens is het belangrijk dit gedrag te gaan trainen. Je hond leren alleen te zijn gaat, net als elke andere training, stapsgewijs. Het is dus belangrijk de training op de juiste manier op te bouwen voor jouw hond. De juiste trainingsstappen gaan je helpen richting je doel, namelijk: je hond leren alleen te zijn. Ook een oudere hond kan dit leren. 

Hoe kan ik mijn hond leren niet te blaffen?

Wil je je hond blaffen afleren, dan is het belangrijk te weten:

  • In welke situaties blaft je hond?
  • Waarnaar blaft je hond?

De antwoorden op deze twee vragen geven je heel veel informatie over de manier waarop je het blaffen kunt afleren. Blaft je hond bijvoorbeeld als hij alleen thuis is? Of blaft hij naar andere honden als je met hem wandelt? Blaft hij naar bezoek als er vreemde mensen je huis binnenkomen? Of blaft hij als de deurbel gaat? 

Waarom blaft een hond?  →

Als je weet wanneer, waarnaar en waarom je hond blaft, kan je hierbij de juiste training toepassen om het blaffen af te leren. Heb je hierover een vraag? Mail gerust even naar info@hondentaak.nl , ik help je graag verder. 

Oudere hond leren luisteren

Is jouw hond volwassen, of zelfs op leeftijd, ook dan is het belangrijk om op de juiste manier met (ongewenst) gedrag om te gaan. Zoals gezegd kan gedrag bij een oudere hond meer een ingesleten patroon zijn, maar alsnog kan het gedrag op den duur verergeren als je daar niets aan doet. Het is dus ook bij een volwassen, of oudere, hond, heel belangrijk om op je juiste manier je hond te trainen. Een hond is nooit te oud om te leren!

Hond leren apporteren

Wil je je hond leren apporteren? Dat kan! Het is belangrijk om de stappen van apporteren goed aan te leren en daarbij te bepalen:

  • Welke voorwerpen wil je dat de hond apporteert?
  • Hoe wil je dat de hond het terugbrengt?

Leer je een pup de post bij de voordeur te apporteren, dan is dat mogelijk niet meer zo makkelijk af te leren. Bezint eer ge begint. Bepaal dus van tevoren met welke spullen er geapporteerd wordt en leg deze spullen buiten het oefenen, weg. Zo voorkom je dat je hond lukraak gaat apporteren wanneer hij er plezier in krijgt. 

Bepaald hoe je wilt dat je hond de te apporteren spullen terugbrengt? Wil je dat hij het bij je voeten legt? In je hand geeft? Bepaald van tevoren de 'spelregels' die je je hond wilt aanleren bij het apporteren.

Je hond leren apporteren →


Heb je een vraag over het gedrag of de training van jouw hond? Mail gerust eens naar info@hondentaak.nl