beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Wandelen met uitvallende hond

  Diervriendelijke aanpak

  Neem gerust contact op

van 80 reviews
Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Hoe kan je wandelen met een uitvallende hond? Wandelingen zijn niet leuk, zelfs misschien wel erg spannend, met een hond die uitvalt. Veel eigenaren gaan de zogenaamde ‘prikkels’ waar de hond op reageert angstvallig proberen te vermijden. Dat is een logische reactie, want zonder dat, gedraagt je hond zich waarschijnlijk een stuk rustiger. 

Hoe ontwikkelt het gedrag zich?

Zie je dat het uitvallen eigenlijk steeds erger wordt? Dan weet je dat de aanpak die je nu hanteert, het gedrag niet doet afnemen.

Gedrag neemt toe, wanneer je hond het idee heeft dat zijn gedrag zinvol is. Met andere woorden: je hond heeft het gevoel dat hij succes boekt door uit te vallen. Dit komt meestal omdat je hond de zogenaamde ‘prikkels’ op afstand probeert te houden. Wees voorzichtig met correcties bij uitval gedrag, je hond kan hierdoor juist meer gaan uitvallen. 

Welke manier van omgaan met uitval gedrag helpt?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen tijdens de wandeling die bijdragen aan een verbetering van het gedrag van je hond, namelijk:

  • Maak je wandelingen leuk en ontspannen
  • Voorkom dat je hond succes ervaart van zijn uitvalgedrag
  • Corrigeer je hond niet voor het uitvallen, maar probeer het wel te voorkomen 
  • Wandel op plekken die passen bij de behoeften van jouw hond op dit moment in zijn leven

 

Wandelen met uitvallende hond

Vermijden helpt uiteindelijk niet om je hond ander gedrag te leren. Je gaat de uitdaging uit de weg, dus het is wél een manier om het uitvalgedrag (en het succes dat je hond daarvan ervaart) te voorkomen. Maar wil je het gedrag echt veranderen? Dan zul je juist niet moeten vermijden, maar op een goede manier aan de slag moeten gaan met de training. 

Hoe kan je het uitvallen verminderen?

Het uitvallen afleren, start met het uitvallen verminderen. Het succes van het uitval gedrag kan je op diverse manieren voorkomen. In dit webinar bespreken we 4 goede manieren die worden gebruikt door honden gedragstherapeuten. Een goede training helpt je met:

  • Een plan. Weet op welke manier en wat je gaat trainen
  • Begrijpen hoe je moeilijke situaties oplost
  • Snappen op welke manier jouw hond leert
  • Welke acties wel en niet helpen

Vooral dat plan ontbreekt vaak als je wandelt met een uitvallende hond en nog niet weet hoe je dit gedrag kunt verminderen. Het is een utopie om te denken dat je hond dit gedrag in een paar sessies helemaal niet meer vertoont. De ene hond pakt de training sneller op dan een ander. Van tevoren is dus nooit te zeggen na hoeveel tijd het gedrag van je hond zal veranderen. Ga je op de juiste manier met dit gedrag van je hond aan de slag, dan zal je allereerst een verandering gaan zien in intensiteit van dit gedrag.

Ben je op zoek naar een cursus die je stapsgewijs meeneemt in het proces om het uitvalgedrag van jouw hond te verminderen? De cursus Sociale Hond helpt je dit gedrag te verbeteren. Hier vind je alle informatie over deze cursus:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen