beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wandelen met een lange lijn

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Wandelen met een lange lijn, iets wat voor sommige hondeneigenaren tegennatuurlijk lijkt. Het voelt misschien alsof je meer controle over je hond hebt als je wandelt met een kortere lijn. Toch is het wandelen met een lange lijn vaak veel meer ontspannen. Voor jou én voor je hond. 

Wandelen met een langere lijn

Een lijn is niet bedoeld als stuur. Toch wordt het vaak wel zo gebruikt. Als je met je hond aan de lijn wandelt, probeer je hond dan te sturen door met hem te communiceren. Probeer dus zo min mogelijk te wandelen met een strakke lijn. Immers, gebruik je de lijn om te sturen tijdens het wandelen, hoe doe je dat dan wanneer je hond los loopt? Kunnen communiceren met je hond, zorgt ervoor dat je altijd controle hebt over je hond. Ook op momenten waarop je hond niet is aangelijnd

Een lijn moet een veiligheidsmiddel zijn. Als je hond per ongeluk de fout ingaat, plotseling achter een kat de weg op wil schieten, bijvoorbeeld. Door het gebruik van een (lange) lijn, is de situatie tijdens het wandelen veilig, ook als je langs een drukke straat loopt. 

Maar de lijn is niet bedoeld om je hond te vertellen wat hij wel en niet moet doen. De lijn is zeker niet bedoeld om je hond te corrigeren. Dit is wat er automatisch gebeurt bij het gebruik van een sliplijn

Een vaste langere lijn heeft voor- en nadelen ten opzichte van een lijn die vanzelf in- en uitschuift, een zogenaamde Flexi lijn

Vaak merk je dat een hond aan een langere lijn veel minder trekt, dan aan een kortere lijn. 

Lange lijn gebruiken tijdens het wandelen

Een lange lijn laat je tijdens het wandelen op een lengte die de situatie toelaat. Een lijn van bijvoorbeeld 3 meter lang, hoef je dus niet de hele wandeling op die lengte te houden. Je kunt hem simpelweg korter vastpakken. Een lijn met goede grip is dus handig. Wikkel de lijn bij voorkeur niet om je hand. Als je hond plotseling hard trekt, zitten je vingers bekneld. Wikkel de lijn dus in je hand. Om te voorkomen dat je hond zich plotseling lostrekt, zijn er speciale heupgordels te koop. Je maakt de riem dan vast aan je middel. Bij een sterke hond is het verstandig de lijn constant op lichte spanning te houden. Als een sterke hond een aanloopje heeft, is de hond nog veel sterker. Bij een kleinere, lichtere, hond, is dit minder van belang.

Hondenriem 3 meter

Een hondenriem van 3 meter is niet ingewikkeld lang, maar geeft je hond wel lekker veel ruimte aan de riem tijdens het wandelen. Aangelijnd met de nodige vrijheid om te snuffelen en te exploreren. 

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen