beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Waarom valt mijn hond uit aan de lijn?

  Diervriendelijke aanpak

  Neem gerust contact op

van 80 reviews
Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Waarom valt mijn hond uit aan de lijn? Het is een bekend gegeven dat honden aangelijnd kunnen uitvallen, terwijl ze dat los van de lijn niet doen. Ook komt het voor dat een hond die aangelijnd uitvalt, dat los van de lijn ook doet. Te zien in deze poll die ik op mijn Facebook pagina hield, komt het bijna nooit voor dat een hond aangelijnd niet uitvalt, maar los van de lijn wel. Andersom komt veel vaker voor:

Waarom valt mijn hond uit aan de lijn?

Je kunt hier onderscheid maken tussen gedrag dat alleen aan de lijn plaatsvindt, en gedrag dat ook los van de lijn plaatsvindt.

Valt je hond in beide gevallen uit, dan heeft de lijn in dit geval niet veel invloed op het gedrag. Weet je niet of je hond los van de lijn uitvalt, probeer dit dan niet zomaar uit. De kans is groot dat je hond los van de lijn ook uitvalt. 

Meer leren over uitvalgedrag

Valt je hond los van de lijn niet uit en aangelijnd wel?

Het komt voor dat honden los van de lijn niet uitvallen en aangelijnd wel. In dat geval kan je hond hebben geleerd dat hij aan de lijn niet het gedrag kan vertonen dat hij los wel kan. Honden kunnen bijvoorbeeld los van de lijn meer vermijdend gedrag kiezen. Aangelijnd hebben ze niet de vrijheid en ruimte om de situatie op die manier op te lossen. Dat kan ertoe leiden dat je hond er aangelijnd voor kiest om uit te vallen, terwijl hij dat los van de lijn niet doet. 

Als je hond uitvalt aan de lijn

Aangelijnd voor controle

Vaak wordt gedacht dat je als eigenaar aan de lijn meer controle hebt over je hond, dan los. Maar zoals je hierboven leest, werkt een lijn ook beperkend. De hond kan zijn natuurlijke gedrag minder vertonen. Mits dat gedrag gewenst is, wil je je hond natuurlijk ook aangelijnd de mogelijkheid geven om zijn eigen keuzes te maken. Om dat te kunnen doen, kan je je hond uitlaten aan een wat langere lijn.

Wandelen met een lange lijn

Een lijn is geen controle middel, maar een laatste redmiddel in situaties om de veiligheid te garanderen. Leer je hond dus, ongeacht of hij aan de lijn loopt of niet, commando’s aan. Communiceer met je hond door verbale en non verbale communicatie, niet door het gebruik van de lijn. 

Oefenen met uitvalgedrag aan de lijn

Uitvalgedrag aan de lijn kan je ombuigen naar gewenst, rustig, gedrag aan de lijn. Om dat te doen, heb je de juiste kennis en kunde nodig. De cursus Sociale Hond helpt je stapsgewijs het uitval gedrag van je hond te veranderen:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen

Hond trekt

Hond trekt

Het komt vaak voor dat een hond trekt tijdens het wandelen. Waarom eigenlijk? Wandelen met een trekkende hond is natuurlijk

Lees verder >>