beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Waarom gromt een hond?

  Diervriendelijke aanpak

  Neem gerust contact op

van 80 reviews
Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Grommen is communicatie. In veel gevallen betekent grommen een waarschuwing. De enige uitzondering daarop, is spel waarbij de hond zijn communicatie oefent en waarbij de hond een ‘spelgrom’ laat horen. Bijvoorbeeld bij een trekspel, waarbij de hond trekt aan een speeltje en de eigenaar aan de andere kant van het speeltje. 

Grommen is communicatie voor honden

Grommen doet een hond in veel gevallen niet direct, maar wanneer zijn voorgaande signalen worden genegeerd. Voorgaande signalen zijn bijvoorbeeld:

  • Spanningssignalen
  • Weglopen
  • Blaffen
  • Lip optrekken
 

 Grommen als waarschuwing

  1. Wordt er door de tegenpartij niet geluisterd door deze signalen, dan zal de hond duidelijkere communicatie inzetten en gaan grommen.
  2. Wanneer er aan het grommen geen gehoor wordt gegeven, kan de volgende stap happen of bijten zijn.
  3. Een grommende hond is dus niet altijd zonder risico. Dat betekent dus dat je je hond het grommen moet afleren?  

Voorkomen dat de hond gaat bijten

Als je begrijpt dat grommen hondencommunicatie is, dan begrijp je misschien ook dat het niet altijd betekent dat je je hond kunt of wilt leren om te stoppen met grommen. In veel gevallen betekent het dat je de situatie zult moeten aanpassen, om te voorkomen dat je hond gromt. Om te voorkomen dat je hond duidelijker communiceert en het gedrag verergert naar happen of bijten. 

Om te voorkomen dat je hond gromt, is het belangrijk om meer te leren over hondencommunicatie en het herkennen van voorgaande signalen.

Heb je als eigenaar te maken met agressief van je eigen hond, gericht op jou? Kijk hier voor meer informatie over de cursus Agressie naar eigenaar

Grommen door dominantie of angstagressie? 

Er wordt vaak gedacht dat een hond die gromt, dominant is. Daarom is het goed om te begrijpen wat dominantie bij honden inhoudt. Een grommende hond is vaak juist niet dominant, maar eerder onzeker of angstig. Dan kan het een vorm zijn van angstagressie bij je hond. Dit kan je niet op een andere manier afleren, dan je hond van zijn angst afhelpen. 

Spelgrom

Veel honden grommen tijdens spel, zeker wanneer het bijvoorbeeld een trekspel betreft. Honden oefenen vaardigheden tijdens spel. Als de hond echt alleen aan het spelen is, dus niet bijvoorbeeld zijn speelgoed beschermt, dan is er sprake van een spelgrom. Een spelgrom kan geen kwaad en hoeft niet afgeleerd te worden, wanneer er verder geen sprake is van ongewenst gedrag of een andere motivatie van jouw hond tijdens spel. Sommige honden grommen ook in spel met andere honden.

Waarom gromt een hond naar andere honden?

Hier is de motivatie van groot belang. Je hond kan grommen tijdens spel (zie hierboven), maar bijvoorbeeld ook in de volgende situaties:

  • Verdedigen van bezit ten opzichte van de andere hond
  • Onzekerheid of angst 
  • Pijn of lichamelijk ongemak
 

Om te onderzoeken waarom je hond gromt naar een andere hond, is het belangrijk om te weten in welke situatie je hond gromt naar andere honden. 

Waarom gromt mijn hond naar mij?

Gromt een hond naar je, dan kan het zijn dat de hond angst heeft voor mensen. Veel grom gedrag van honden komt voort uit angst. We noemen dit gedrag dan angstagressie. Ondanks dat het gedrag dan voortkomt uit een emotie, kan de hond wel angstagressie afleren. Een hond kan ook naar je grommen omdat je iets doet wat de hond niet prettig vindt. Grommen is dan een manier voor de hond om je te vertellen dat je moet stoppen met hetgeen je doet. Een waarschuwing dus.

Gromt je hond naar jou om zijn bezit te beschermen? Dan is de kans groot dat jouw hond last heeft van bezitsagressie. Heb je te maken met verschillende situaties waarin je hond agressie vertoont naar jou? Kijk ook eens bij de cursus Agressie naar eigenaar.

Leren subtiele signalen van ongemak herkennen bij je hond

Versta je de hondentaal goed? Dan kan het goed zijn dat je leert het grommen voor te zijn:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen