Waarom blaft een hond?

Om te begrijpen waarom een hond blaft, is het belangrijk om de volgende vragen te beantwoorden:

  • Waar blaft je hond naar?
  • In welke situaties doet hij dat?
  • Welke gebeurtenis vindt er plaats waardoor de hond blaft?
  • Ervaart je hond op enige wijze succes van dit gedrag?

Waarom blaft de hond?

Blaffende hond 

Als je hond op één of andere manier succes ondervindt van het blaffen, dan kan dat voor je hond een goede reden om ermee door te gaan en pas te stoppen als hij zijn zin krijgt. Wees je hier bewust van, zeker als je hond naar jou blaft om aandacht.

Opwinding

Het gedrag kan ontstaan vanuit opwinding of frustratie. Hier kan van alles aan de hand zijn. Misschien wil de hond iets dat hij niet mag, wordt hij wild enthousiast van iets, heeft hij teveel energie of te weinig ontspanning. Ook een tekort aan grenzen en regels (onduidelijkheid) in de opvoeding kan hier een rol spelen in het gedrag van je hond.

Geluiden

Reageert je hond erg op geluiden, dan kan het betekenen dat je hond erg geluidsgevoelig is. 

Leer je hond dat deze geluiden iets leuks aankondigen, leid je hond af of probeer de geluiden zo veel mogelijk te dempen. Het kan ook zo zijn dat je hond blaft naar aanleiding van een geluid dat een betekenis voor hem heeft (gekregen), zoals bijvoorbeeld de deurbel. 

Elke keer als de deurbel gaat, dan gebeurt er iets. Je loopt naar de deur, er staan vreemde mensen voor de deur, soms komen ze zelfs binnen... Honden leren razendsnel om te reageren op de bel en veel honden doen dit door te blaffen. Je kunt een andere bel nemen, maar dat is dus vaak geen oplossing.

Gericht op de eigenaarHeb je een idee wat je hond je wilt 'vertellen'? Misschien wil hij naar buiten omdat hij moet plassen, wil hij dat je in actie komt omdat hij zin heeft om te spelen? Hoe reageer jij normaal gesproken op dit gedrag? Ofwel: wat is het gevolg van blaffen, gezien vanuit het perspectief van je hond?

Als je hond naar je blaft, kan dit zijn:

  • vanuit opwinding of enthousiasme
  • je hond wil je aandacht
  • hij probeert je iets duidelijk te maken

Is het je niet volledig duidelijk wat de reden is, probeer de komende keren dat dit gebeurt bovenstaande informatie boven water te halen.

Hond blaft naar andere honden

Het komt heel vaak voor dat honden blaffen naar andere honden, bijvoorbeeld tijdens het wandelen, of vanuit de tuin. Het kan heel vervelend zijn als je hond blaft naar andere honden. Het geeft jouw hond stress, het is vervelend voor jezelf (zeker als je hond ook hard trekt) en het kan vervelende opmerkingen opleveren van voorbijgangers die je veroordelen of vinden dat je je hond niet onder controle hebt. Daarnaast kan het blaffen voor overlast zorgen bij buren. Maar troost je: er zijn veel hondeneigenaren die met dezelfde uitdaging kampen als jij.

Hond blaft naar andere honden >>


Waarom blaft een hond als hij alleen is?

Als je hond blaft als hij alleen is, is het belangrijk om na te gaan of je hond geleerd heeft om alleen te zijn, of dat je hond misschien last heeft van verlatingsangst. Is je hond niet graag alleen, dan kan dat de reden zijn dat hij onrustig is gedurende de nacht of wanneer je hem alleen thuis laat.  

Hond blaft alleen thuis >> 


Heb je een vraag over het gedrag of de training van jouw hond? Mail gerust even naar info@hondentaak.nl