beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Waarom blaft een hond?

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Om te begrijpen waarom een hond blaft, is het belangrijk om de volgende vragen te beantwoorden:

  • Waar blaft je hond naar?
  • In welke situaties doet hij dat?
  • Welke gebeurtenis vindt er plaats waardoor de hond blaft?
  • Ervaart je hond op enige wijze succes van dit gedrag?

Blaffende hond 

Als je hond op één of andere manier succes ondervindt van het blaffen, dan kan dat voor je hond een goede reden om ermee door te gaan en pas te stoppen als hij zijn zin krijgt. Wees je hier bewust van, zeker als je hond naar jou blaft om aandacht.

Mijn puber hond blaft om aandacht →

Opwinding

Het gedrag kan ontstaan vanuit opwinding of frustratie. Hier kan van alles aan de hand zijn. Misschien wil de hond iets dat hij niet mag, wordt hij wild enthousiast van iets, heeft hij teveel energie of te weinig ontspanning. Ook een tekort aan grenzen en regels (onduidelijkheid) in de opvoeding kan hier een rol spelen in het gedrag van je hond.

Waarom blaft je hond naar geluiden?

Reageert je hond erg op geluiden, dan kan het betekenen dat je hond erg geluidsgevoelig is. 

Leer je hond dat deze geluiden iets leuks aankondigen, leid je hond af of probeer de geluiden zo veel mogelijk te dempen. Het kan ook zo zijn dat je hond reageert op een geluid dat een betekenis voor hem heeft (gekregen), zoals bijvoorbeeld de deurbel. 

Elke keer als de deurbel gaat, dan gebeurt er iets. Je loopt naar de deur, er staan vreemde mensen voor de deur, soms komen ze zelfs binnen… Honden leren razendsnel om te reageren op de bel en veel honden doen dit door te blaffen. Je kunt een andere bel nemen, maar dat is dus vaak geen oplossing.

Als je hond blaft in reactie op de deurbel →

Gericht op de eigenaar

Heb je een idee wat je hond je wilt ‘vertellen’? Misschien wil hij naar buiten omdat hij moet plassen, wil hij dat je in actie komt omdat hij zin heeft om te spelen? Hoe reageer jij normaal gesproken op dit gedrag? Ofwel: wat is het gevolg van blaffen, gezien vanuit het perspectief van je hond?

Als je hond naar je blaft, kan dit zijn:

  • vanuit opwinding of enthousiasme
  • je hond wil je aandacht
  • hij probeert je iets duidelijk te maken
 

Is het je niet volledig duidelijk wat de reden is, probeer de komende keren dat dit gebeurt bovenstaande informatie boven water te halen.

Hond blaft naar andere honden

Het komt heel vaak voor dat honden blaffen naar andere honden, bijvoorbeeld tijdens het wandelen, of vanuit de tuin. Het kan heel vervelend zijn als je hond steeds reageert op andere honden. Het geeft jouw hond stress, het is vervelend voor jezelf (zeker als je hond ook hard trekt) en het kan vervelende opmerkingen opleveren van voorbijgangers die je veroordelen of vinden dat je je hond niet onder controle hebt. Daarnaast kan het geluid voor overlast zorgen bij buren. Maar troost je: er zijn veel hondeneigenaren die met dezelfde uitdaging kampen als jij

Hond blaft naar andere honden →

Waarom blaft een hond als hij alleen is?

Als je hond ‘vocaliseert’ als hij alleen is, is het belangrijk om na te gaan of je hond geleerd heeft om alleen te zijn, of dat je hond misschien last heeft van verlatingsangst. Is je hond niet graag alleen, dan kan dat de reden zijn dat hij onrustig is gedurende de nacht of wanneer je hem alleen thuis laat.  

Hond blaft alleen thuis → 

Blaffen afleren?

Wil je het blaffen afleren? Kijk naar de situatie waarin je hond blaft en ga met dit gedrag aan de slag:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen