beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Vuurwerk hond

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Je hond en vuurwerk, hoe ga je daar nu het beste mee om?

Vuurwerk is iets wat honden, en veel andere dieren, niet begrijpen. Vuurwerk is onvoorspelbaar en maakt harde geluiden en lichtflitsen. Honden kunnen er erg van schrikken en er daardoor ook heel bang voor worden.

Hoe ga je om met vuurwerk i.c.m. je hond?

Om te weten hoe je het beste kunt omgaan met vuurwerk in relatie tot je hond, is het belangrijk om te weten hoe je hond reageert op vuurwerk. Niet alle regels gaan op voor elke hond. Ik zal dus hieronder zo specifiek mogelijk onderscheid maken tussen verschillende situaties.

Een angst voor vuurwerk kan lastig te herstellen zijn. Honden kunnen leren generaliseren. Dus waar ze in eerste instantie alleen bang waren voor vuurwerk, kunnen ze vervolgens bang worden voor onweer of andere geluiden en signalen die in eerste instantie gerelateerd waren aan de vuurwerkangst. Voorkomen is dus zeker beter dan genezen.

De weken voorafgaand aan oud & nieuw

Dit is de periode waarin al zo nu en dan een knal te horen zal zijn, of erger, afhankelijk van de regio waarin je woont. De manier waarop je hiermee idealiter omgaat, hangt erg af van je hond.

In alle gevallen:

 • zoek het vuurwerk niet op
 • wees voorzichtig met je hond in de buurt van vuurwerk als hij het leuk vindt om te apporteren
 • blijf zelf rustig
 

Daarnaast is het belangrijk om te weten in welke context je hond wel of niet angstig reageert. Er zijn bijvoorbeeld honden die zich in huis heel senang voelen, maar buiten niet.

Als je hond (nog) niet bang is voor vuurwerk

Let goed op het gedrag van je hond als er een knal klinkt. Zie je dat je hond schrikt, volg dan de knal zo snel mogelijk op met iets positiefs, wat dat voor je hond ook is. Idealiter leert je hond dat er na de knal een feestje volgt. “Laat maar komen die knal, want knaller leveren iets heel leuks op”, is wat je hond op deze manier idealiter leert.

Als je hond reageert op het geluid, maar nog goed af te leiden is

Na elke knal geef je je hond direct iets wat hij heeeeeel erg leuk vindt. Meestal is dat geen aai over de bol. Het kan wel zijn: samen spelen, stoeien, een trekspelletje, een bal apporteren, een stukje worst, etc. Iets waar je hond in ieder geval heel enthousiast en vrolijk van wordt. Herhaal je dit vele malen, dan hoop je op een gedragsverandering in reactie op de knallen. Namelijk: geen bezorgdheid, maar: “hé baas, volgens mij vergeet je iets”.

Als je hond zo bang is dat hij wil vluchten en niet meer af te leiden is

Kan je je hond is geen geval meer verleiden tot een interactie of het aannemen van zijn favoriete beloning wanneer er sprake van vuurwerk is, dan vervalt de mogelijkheid om aan de knal een positieve beleving te koppelen. Het kan dan voor nu meer aan op management dan op training. Dit houdt in dat je de situaties gaat vermijden waarin je hond dusdanig angstig is.

 • Creëer in huis een plaats waar je hond zich zo veilig mogelijk voelt
 • Zorg dat je hond geen flitsen ziet en de knallen zo min mogelijk hoort
 • Kijk of je je hond in huis kunt verleiden tot afleidingen als hersenwerk
 • Zoek buiten plekken op die zo rustig mogelijk zijn en houd de wandelingen zo kort mogelijk
 • Lukt het buiten tóch om wat interactie met je hond te creëren, zet dat dan zeker door en maak de wandelingen zo leuk en positief mogelijk
 

Als je hond heel erg angstig is, forceer dan niets. Doe wat je kan, kijk of je je hond kunt ondersteunen met middelen als supplementen of medicatie en zoek vooral even geen uitdagingen op.

Op oudejaarsavond

De avond zelf is natuurlijk de extreemste situatie met de hardste knallen. Voor alle honden eigenaren geldt:

 • Zoek het vuurwerk niet op en houd zoveel mogelijk afstand
 • Ga niet met je hond naar buiten als het vuurwerk op zijn heftigst is
 • Maak je laatste korte uitlaatrondje als het nog redelijk rustig is
 • Doe ’s avonds de gordijnen dicht en een muziekje aan
 • Laat je hond liggen waar hij wil liggen, ook al is dat onder de bank
 • Je hond mag gerust bij je komen liggen en steun zoeken
 • Probeer ’s avonds af te leiden met voer en evt. spel of een combinatie
 • Is je hond er voor in? Geef om 0:00 de allerlekkerste kluif
 • Neem je hond deze nacht gerust mee naar bed of de slaapkamer in
 

Kan je nu al inschatten dat deze avond een regelrechte hel wordt voor je hond? Bezoek dan op tijd de dierenarts en overleg over kalmerende medicatie die je op tijd kunt geven.

Je hond en vuurwerk in het nieuwe jaar

Je hebt nu ervaren hoe het je hond vergaan is en of dit redelijk positief is geweest of een verschrikking voor je hond (en dus waarschijnlijk ook voor jou).

Wat kan je hiermee voor volgend jaar, behalve hopen op een vuurwerkverbod?

 • Boek op tijd een verblijf in een vuurwerk vrij gebied
 • Start met vuurwerktraining: je hebt nu een jaar om je hond minder gevoelig te maken voor vuurwerk!
 • In de maanden voor oudjaar kan je starten met supplementen of medicatie die vaak een inwerktijd hebben van een week of 8 (overleg op tijd met je dierenarts)

Vuurwerk (geluiden) trainen

In alle gevallen (of je hond er niet van op kijkt of als je hond er heel erg bang voor is) kan je voordat het geknal begint, starten met een vuurwerktraining. Om je hond te laten wennen aan de geluiden:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen