beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Vreemd gedrag hond na sterilisatie

  Diervriendelijke aanpak

  Neem gerust contact op

van 80 reviews
Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Vertoont jouw hond vreemd gedrag na sterilisatie? Er kan zeker een verband zijn tussen een sterilisatie en gedrag van je hond. 

Sterilisatie = castratie

Het ‘laten helpen’ van een teefje, wordt in de volksmond een sterilisatie genoemd. Een sterilisatie is een ingreep waarbij de eileiders worden afgesloten, zodat er geen eitjes meer in de baarmoeder terecht komen. Dit resulteert in onvruchtbaarheid. Dat is echter niet wat er bij een teefje gebeurt. Bij een ‘sterilisatie’ van een teefje, worden de eierstokken verwijderd en in sommige gevallen ook de baarmoeder. Dit is dus in feite een castratie in plaats van een sterilisatie. 

Consequentie ‘sterilisatie’

Doordat de eierstokken worden verwijderd, verdwijnen de vrouwelijke hormonen (oestrogenen en progesteron). Mensen (vrouwen) waarbij deze operatie wordt uitgevoerd, raken direct erna in de overgang. 

Raken hormonen uit balans, dan kan dit leiden tot vreemd gedrag van je hond na sterilisatie. Als je kijkt naar het effect van een afname van deze hormonen bij mensen, dan kunnen er klachten ontstaan als prikkelbaar, stemmingswisselingen en angstige gevoelens. Teefjes kunnen qua gedrag ook veranderen na de sterilisatie en gaan zich soms feller gedragen dan voor de sterilisatie. Wat je vaak hoort van eigenaren, is dat teefjes sinds de sterilisatie venijniger reageren in situaties waarin ze dat voor de sterilisatie niet deden. 

Wat te doen aan vreemd gedrag van je hond na sterilisatie?

De sterilisatie heeft voor- en nadelen, verandering van gedrag kan zeker een nadeel zijn. Door middel van training en gedragstherapie kan je werken aan beter gedrag van je teefje. 

Neem gerust eens contact op voor advies 

Gedrag is vaak voor een groot deel te beïnvloeden en verbeteren door er op de juiste manier mee aan de slag te gaan.

Gedrag verbeteren

In welke situatie gedraagt je hond zich vreemd na de sterilisatie? In reactie op welke prikkels is het gedrag anders geworden? Door op de juiste manier met dit gedrag aan de slag te gaan, kan je het gedrag verbeteren:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen