beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Volwassen hond poept in huis

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Als je volwassen hond poept in huis, dan kunnen er een aantal dingen aan de hand zijn:

  • Onzindelijkheid of verkeerde zindelijkheid
  • Een ongelukje
  • Angst
 

Zindelijkheid betekent dat een hond leert op welke plek het de bedoeling is dat hij zijn behoefte doet.

Onzindelijkheid volwassen hond

Een hond die uit een situatie komt anders dan een huiselijke situatie, zoals een kennel, kan onzindelijk zijn. Ook op volwassen leeftijd. De hond is mogelijk niet bekend met een huiselijke situatie of heeft het simpelweg niet (goed) geleerd. 

Een hond die binnen altijd op dezelfde plek poept, is mogelijk wel zindelijk, maar niet op de manier waarop we dat graag zou willen. Het kan zijn dat de hond in een huiselijke situatie heeft gewoond waar hij niet werd uitgelaten en waar hij (dus) zijn behoeften binnen deed. 

Het is dan zaak de hond opnieuw de juiste zindelijkheid bij te brengen.

De eerste periode na adoptie →

Een ongelukje in huis

Elke hond heeft weleens een ongelukje. Een zere buik, diaree, iets verkeerds gegeten hebben etc. Het zijn dezelfde redenen waarom wij ’s nachts weleens heel nodig naar het toilet moeten. Natuurlijk kan je je hond dit niet kwalijk nemen. Houdt je hond langere tijd last van ongelukjes in huis, eventueel gepaard met dunne ontlasting, breng dan allereerst een bezoek aan je dierenarts.

Volwassen hond poept in huis, uit angst

Het ervaren van angst, kan leiden tot poepen in huis/ onzindelijkheid. Denk bijvoorbeeld aan verlatingsangst of harde geluiden in combinatie met angst. Het is niet ongewoon dat een volwassen hond dan poept in huis. Om te achterhalen wat de oorzaak is van het poepen in huis, kan je je volwassen hond eens filmen. Kijk goed naar lichaamstaal van je hond, om te beoordelen of er sprake is van angst. 

Hoe reageren op hond die poept in huis?

Afhankelijk van de reden dat je hond poept in huis, ga je aan de slag met het aanleren van zindelijkheid, het laten onderzoeken van eventuele medische oorzaken of het oplossen van angst. 

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen