beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Volwassen hond bijt in handen

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Een volwassen hond die bijt in handen, wat wil dat zeggen? We kennen bijten in handen vooral van puppy’s. Zo’n beetje alle puppy’s gaan door een bijtfase. Als het goed is, gaat die fase over zodra de pup alle tanden heeft gewisseld en niet meer de hele wereld met zijn bek ontdekt. Toch kunnen honden op volwassen leeftijd ook bijten in handen. Maar waarom?

Van pup naar puber

Bijt jouw volwassen hond in handen en zit hij nog in zijn puber fase? Veel pubers hebben zo nu en dan opstandige buien, kunnen hun frustratie nog niet in goede banen leiden en vinden het moeilijk hun emoties goed te reguleren. Het zijn soms net mensenpubers. Grote honden worden vaak laat volwassen, zo’n puberfase kan dus zomaar duren totdat de hond dik 2 jaar oud is.

Aan de slag met pubergedrag 

Maar ook na deze leeftijd, kunnen sommige honden de neiging hebben om te bijten in handen. 

Hond bijt in hand door spanning of opwinding

Of een hond gespannen raakt door een spannende situatie, of opgewonden raakt door een drukke blije toestand, het effect kan vergelijkbaar gedrag zijn. Namelijk: geprikkeld en soms overprikkeld. Honden hebben soms de neiging om heel druk en wild te reageren als ze bijvoorbeeld worden verleid tot een wild spel. Denk aan een trekspel, samen rennen of iets dergelijks. Sommige honden kunnen dan ‘doorslaan in hun enthousiasme’ en ineens in je hand bijten. De oplossing zit hem hier in het temperen van de opwinding tijdens spel. Ook het aanleren van impulscontrole is in deze situatie een goed idee, zodat de hond leert om weer tot rust te komen na de nodige opwinding.

Hond springt en hapt uit enthousiasme

Spanning is bepaalde situaties, kunnen honden ervaren in allerlei contexten. Afhankelijk van waar je hond gevoelig voor is. Geven andere honden je hond spanning? Of vreemde mensen? Of langsrazend verkeer? Dan kan je hond in zo’n situatie zoveel spanning opbouwen, dat hij het daarna afreageert door bijvoorbeeld in je hand te bijten. De oplossing zit hem in deze situatie in het creëren van meer ontspanning tijdens de wandeling en goed leren omgaan met deze prikkels.

Ontspannen wandelen

Tijdens een ontspannen wandeling is je hond vooral met zichzelf en met jou bezig en minder met zijn omgeving.

Hond bijt in handen van vreemde mensen

Bijt je hond niet in jouw honden, maar in die van vreemde mensen? De kans is groot dat deze beet geldt als een waarschuwing. Wordt de hond geaaid en bijt hij in reactie op het aaien in een hand? Grote kans dat hij probeert het aaien te stoppen. Is er geen interactie tussen de vreemde persoon en je hond? Mogelijk vindt je hond vreemde mensen (soms) spannend en houdt hij ze graag op een afstandje.

Hond bijt vreemde mensen

Bijten is niet altijd de ‘schuld van de hond’ en het betekent dus zeker niet dat een hond vals is. Het is wel belangrijk om je hond goed te begrijpen zodat je hem goed kunt voorspellen en begeleiden in situaties waar je hond niet ontspannen mee kan omgaan. 

Hond bijt in handen

Afhankelijk van de situatie waarin je hond bijt in handen en de motivatie voor zijn gedrag, kan je met je hond aan de slag om zijn gedrag te verbeteren. 

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen