Uitvallen hond naar mensen

Onder uitvallen van je hond naar mensen, verstaan we gedrag waarbij je hond naar mensen blaft, snauwt, aan de lijn trekt omdat hij op de mensen afwilt etc. Waarom doet je hond dit en hoe kom je ervan af?

Waarom valt je hond uit naar mensen?

Uitvallen wordt door hondeneigenaren ervaren als ongewenst gedrag. Uiteraard is het geen gedrag dat je wenst van je hond. Je wordt er vaak ook om aangekeken en dat is niet prettig.

Heeft je hond echt kwaad in de zin of weet hij zich geen raad met de situatie? Dit gedrag ontstaat nogal eens vanuit onzekerheid bij de hond.  

Vaak ontwikkelt dit gedrag zich op een ongewenste manier en wordt het eerder slechter dan beter als er niet op de juiste manier mee omgegaan wordt. Het uitvallen van je hond naar mensen kan dan ook resulteren in bijten.

Hond valt uit naar mensen op straat

Honden kunnen tijdens de wandeling uitvallen naar mensen. Soms reageren honden aan de lijn feller dan als ze los van de lijn zijn.

Uitvallen hond naar mensen

Hond valt uit naar mensen in huis

Ook met het ontvangen van bezoek kunnen problemen (zijn) ontstaan. Je hond valt dan uit naar mensen die in huis komen. Dit kan te maken hebben met een bepaalde waaksheid/ territoriale agressie.

Vaak is er ook een terughoudendheid naar vreemde mensen in huis. Vaak is de ruimte beperkt en komt bezoek dus al snel erg dichtbij de hond. Uitvallen naar bezoek kan dan voor jouw hond een goede manier zijn om het bezoek op afstand te houden. 

Het gedrag van je hond naar mensen verbeteren

Je hond alleen corrigeren of straffen voor dit gedrag is echter niet de oplossing. Vaak valt een hond uit vanuit onzekerheid of angst. Is het dan niet gek om de hond daarvoor te straffen? Logischer is dan om na te denken hoe je je hond kunt helpen om zekerder te worden in deze situaties. 

Uiteraard is het de uitdaging om een manier te vinden je hond te leren welk gedrag goed of slecht is. Je hond heeft daar immers geen idee van. Je kunt dit gedrag in eerste instantie verbeteren door meer sturing. Door je hond in zijn gedrag beter te sturen kan je hem leren welk gedrag je wel, en welk gedrag je niet, van hem verlangt. 

Dit is een manier van training die voor honden boekdelen spreekt. Een duidelijke training is nodig om je hond te leren welk gedrag je wilt af- en aanleren. Dit betekent echter niet dat daar een harde hand voor nodig is. Zeker bij honden die reageren vanuit onzekerheid, werpt een positieve training zijn vruchten af.

Daarnaast is het belangrijk om mensen niet zozeer te vermijden, maar wel rekening te houden met de capaciteiten van je hond als individu. Waarom reageert je hond op deze manier en hoe zorg je ervoor dat je hond een positievere associatie krijgt met vreemde mensen in de algemene zin van het woord. Vertrouwen creëert ontspanning en (dus) beter gedrag.

Vraag hier de gratis video aan:

Het goede nieuws is dat je jouw hond ander gedrag kunt aanleren! Ik help dagelijks hondeneigenaren met dit gedrag. Wil jij met je hond aan de slag?Verder lezen:


Heb je een vraag over het gedrag of de training van jouw hond? Mail naar info@hondentaak.nl