beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Uitvallen hond naar mensen

  Diervriendelijke aanpak

  Neem gerust contact op

van 80 reviews
Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Onder uitvallen van je hond naar mensen, verstaan we gedrag waarbij je hond naar mensen blaft, snauwt, aan de lijn trekt omdat hij op de mensen afwilt etc. Waarom doet je hond dit en hoe kom je ervan af?

Waarom valt je hond uit naar mensen?

Uitvallen wordt door hondeneigenaren ervaren als ongewenst gedrag. Uiteraard is het geen gedrag dat je wenst van je hond. Je wordt er vaak ook om aangekeken en dat is niet prettig. Heeft je hond echt kwaad in de zin of weet hij zich geen raad met de situatie? Dit gedrag ontstaat nogal eens vanuit onzekerheid bij de hond.  

Vaak ontwikkelt dit gedrag zich op een ongewenste manier en wordt het eerder slechter dan beter als er niet op de juiste manier mee omgegaan wordt. Het uitvallen van je hond naar mensen kan dan ook resulteren in bijten.

Hond valt uit naar mensen op straat

Honden kunnen tijdens de wandeling uitvallen naar mensen. Soms reageren honden aan de lijn feller dan als ze los van de lijn zijn.

Hond valt uit naar mensen in huis

Ook met het ontvangen van bezoek kunnen problemen (zijn) ontstaan. Je hond valt dan uit naar mensen die in huis komen. Dit kan te maken hebben met een bepaalde waaksheid/ territoriale motivatie.

Vaak is de ruimte beperkt en komt bezoek dus al snel erg dichtbij de hond. Uitvallen naar bezoek kan dan voor jouw hond een goede manier zijn om het bezoek op afstand te houden en zijn persoonlijke ruimte te garanderen. 

Het gedrag van je hond naar mensen verbeteren

Je hond alleen corrigeren of straffen voor dit gedrag is echter niet de oplossing. Vaak valt een hond uit vanuit onzekerheid of angst. Is het dan niet gek om de hond daarvoor te straffen? Logischer is dan om na te denken hoe je je hond kunt helpen om zekerder te worden in deze situaties in combinatie met beter gedrag.

Uiteraard is het de uitdaging om een manier te vinden je hond te leren welk gedrag goed of slecht is. Je hond heeft daar immers geen idee van. Je kunt dit gedrag in eerste instantie verbeteren door meer sturing. Door je hond in zijn gedrag beter te sturen kan je hem leren welk gedrag je wel, en welk gedrag je niet, van hem verlangt. 

Dit is een manier van training die voor honden boekdelen spreekt. Een duidelijke training is nodig om je hond te leren welk gedrag je wilt af- en aanleren. Dit betekent echter niet dat daar een harde hand voor nodig is. Zeker bij honden die reageren vanuit onzekerheid, werpt een positieve training zijn vruchten af.

Daarnaast is het belangrijk om mensen niet zozeer te vermijden, maar wel rekening te houden met de capaciteiten van je hond als individu. Waarom reageert je hond op deze manier en hoe zorg je ervoor dat je hond een positievere associatie krijgt met vreemde mensen in de algemene zin van het woord. Vertrouwen creëert ontspanning en (dus) beter gedrag.

Je hond beter gedrag aanleren

Uitvallen naar mensen is gedrag waar vaak ook een hoop emotie aan te pas komt. Bij de hond én bij de eigenaren, maar mogelijk ook bij de mensen waar je hond naar uitvalt. Dit gedrag verbeteren vraagt om een gedegen trainingsplan:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen