Uitvallen hond afleren

Jouw hond uitvallen afleren, hoe doe je dat?

Als je hond blaft en trekt naar andere honden, vreemde mensen of bijvoorbeeld fietsers, paarden, kinderen, auto's etc dan kan dat heel vervelend zijn. Voor je hond trouwens ook, ook al verwacht je dat misschien niet. Ik geloof namelijk dat een hond zelf ook graag zijn energie op een positievere manier ventileert ????

Waarom valt je hond uit?

De reden dat je hond uitvalt naar andere honden ofwel dat je hond uitvalt naar vreemde mensen kan verschillen per hond. Hierin speelt onder andere een rol: hoe is je hond opgegroeid, wat heeft hij meegemaakt (in zijn jeugd, maar ook later), welke genen heeft hij, hoe was het gedrag van de moederhond etc. Er is dus niet 1,2,3 een oorzaak aan te wijzen voor het gedrag van jouw hond, maar met de juiste kennis is de oorzaak soms nog wel te achterhalen.

Je hond valt uit naar andere honden >>
Je hond valt uit naar mensen >>

Één ding is zeker, je hond valt niet uit omdat hij zo lekker ontspannen en zelfverzekerd is. Vaak wordt van een agressieve hond of een hond die blaft tijdens het wandelen gedacht dat hij dominant gedrag vertoont. Heel vaak is het tegenovergestelde waar en is de hond eerder onzeker.

Uitvallen hond afleren

Wat doe je als je hond uitvalt naar een andere hond?

Honden gedijen goed in een omgeving die duidelijk en voorspelbaar is. Het is dus belangrijk dat je een situatie creëert voor je hond waarin hij weet wat er komen gaat. Dat betekent niet alleen dat je hond overzicht nodig heeft en duidelijkheid in de situatie, maar ook dat je hond een voorspelbare reactie van jou kan verwachten én weet wat er van hem verwacht wordt.

Voor jouw hond is uitvallen geen ongewenst gedrag, maar gedrag dat hij heeft geleerd vanuit zijn eigen reactie op de situatie én omdat hij geen ander, voor jou gewenst, gedrag heeft geleerd in deze situaties.

Wil je je hond dus ander gedrag leren, dan zit daar de oplossing.

Je hond uitvallen afleren

Het goede nieuws is dat je jouw hond ander gedrag kunt aanleren! Ik help dagelijks hondeneigenaren met dit gedrag. Wil jij met je hond aan de slag? Dan kan ik je heel goed helpen door middel van mijn online cursus Sociale Hond. Klik hieronder voor meer informatie over deze cursus:Heb je een vraag? Stuur gerust even een e-mail naar info@hondentaak.nl

Verder lezen: