beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Uitvallen hond aan riem

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Uitvallen van de hond aan de riem is iets dat heel veel voorkomt. Vaak is het uitvallen gericht op andere honden, maar het kan ook zijn dat je hond uitvalt naar vreemde mensen. Het kan zo zijn dat je hond echt alleen aan de riem uitvalt. Of ook als hij los loopt.

Is een hond aangelijnd, dan kan hij niet kennismaken met een andere hond, zoals hij dat los van de lijn zou doen. Hij heeft dan vaak veel minder de mogelijkheid om zich vrij te bewegen. Het komt daardoor weleens voor dat honden alleen aangelijnd ongewenst reageren en los heel gewenst gedrag vertonen. Andersom gebeurt trouwens ook: honden die aangelijnd beter reageren dan los van de lijn. Dit heeft vaak te maken met het feit dat de aangelijnde hond in dat geval geleerd heeft aan de lijn andere dingen te negeren/ met rust te laten. 

Waarom valt mijn hond uit aan de lijn?

Soms is het zo dat een hond die aan de riem uitvalt, prima reageert op andere honden als hij losloopt. Dit kan bijvoorbeeld één van de volgende oorzaken hebben:

  • Los van de lijn kan de hond zich vrij bewegen
  • De hond kan los van de lijn zijn energie beter kwijt


Het kan ook een combinatie zijn van bovenstaande factoren. 

Los van de lijn kan de hond de andere hond vermijden of uit de weg gaan. Aan de lijn kan deze hond het onprettig vinden om andere honden te passeren, of hij voelt zich beperkt. Veel honden willen rennen en raken aan de lijn hun energie slecht kwijt. Deze frustratie kan leiden tot uitvallen of bijvoorbeeld in de lijn willen bijten.

Het is geen garantie dat een hond die uitvalt aan de riem, los van de riem wel op een gewenste manier reageert op andere honden en/ of vreemde mensen!

Hoe dit gedrag te veranderen?

Het is zeker mogelijk om je hond beter gedrag te leren. Vaak wordt het uitvallen erger, als er niet op de juiste manier op gereageerd wordt door de eigenaar. Loslopen is niet altijd een mogelijkheid voor elke hond. Ontspannen aan de riem kunnen lopen is dus wel heel prettig. Als je met je hond op de juiste manier oefent, kan je blijvende gedragsveranderingen teweeg brengen.

Hond valt uit naar andere honden aan de lijn

Als jouw hond zelf vooral uitvalt naar andere honden die zijn aangelijnd, dan is het duidelijk dat hij de confrontatie ‘wijs’ aan gaat. Een andere hond die is aangelijnd, is namelijk weinig bedreigend. Jouw hond weet dat die andere hond vastzit en dus een makkelijk slachtoffer is. Die andere hond kan aan de lijn niets terugdoen. Dit is één van de redenen dat je een loslopende hond beter niet op een aangelijnde hond kunt laten afgaan. De honden zijn op zo’n moment niet gelijk aan elkaar. Voor de aangelijnde hond is dit natuurlijk ontzettend onprettig. 

Je hond uitvallen afleren

Met je hond aan de slag om dit gedrag te veranderen/ verbeteren? Vele hondeneigenaren gingen je voor een veranderden succesvol het uitvalgedrag van hun hond:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen