beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Uitvalgedrag hond

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Het uitvalgedrag van je hond beter begrijpen, zal bijdragen aan het realiseren van gedragsverbetering bij je hond.

Meer weten over het uitvalgedrag van jouw hond?

Waarom valt jouw hond uit? Vertoont jouw hond zogenaamd ‘reactief’ gedrag naar andere honden of naar vreemde mensen? Dat is vervelend gedrag, maar er is wat aan te doen! Allereerst is het goed om te weten waarom je hond doet wat hij doet. Voor het begrip naar je hond en ook zodat je begrijpt hoe je dit gedrag het beste kunt veranderen en wat realistische training doelstellingen zijn.

Om te beginnen, dominantie speelt hoogstwaarschijnlijk geen rol. Honden die agressief op een bepaalde situatie reageren, worden snel bestempeld als ‘dominant‘. Dat is echter zelden het geval.

Oorzaken uitvalgedrag van je hond

Oorzaken die wel waarschijnlijk zijn, zijn bijvoorbeeld:

 

Vraag op deze pagina gratis de video aan, hierin vertel ik wat meer over uitvalgedrag bij honden.

Waarom wordt het gedrag naar honden en/of mensen slechter en niet beter?

Gedrag is geen vast gegeven, maar aan verandering onderhevig. Dit heeft te maken met de leerervaringen die je hond op doet. 

Is bepaald gedrag voor je hond succesvol, levert het hem iets op, dan zal hij dit gedrag graag herhalen. Is het gedrag voor je hond zinloos, dan is de kans groot dat hij (op den duur) zal stoppen met het vertonen van dat gedrag.

Feit dat het uitvallen erger wordt, betekent dus dat je hond op een of andere manier succes ervaart van dit gedrag.

Wat kan ik doen om het uitvalgedrag van mijn hond te stoppen?

Allereerst is het zaak om zelf meer controle te nemen over de situatie. Je hebt een situatie te creëren die controleerbaar is. Wat dat betekent, is afhankelijk van het gedrag van jouw hond, waar hij naar uitvalt, op welke afstand etc. Vervolgens is het afhankelijk van een aantal factoren in hoeverre je training succesvol is en hoe snel deze vordert, zoals:

  • De motivatie van jouw hond en de ernst van zijn uitvalgedrag
  • Jouw opties om de situatie succesvol aan te passen
  • Training skills (zoals timing en consequentie) en je mate van inzet
  • Het creëren van ontspanning en rust

Hulp bij je training om je hond uitvalgedrag af te leren?

Zoals elke training, heeft ook deze training een stapgewijze aanpak nodig. Het gedrag van je hond goed begrijpen en leren inschatten, is onderdeel van de training. Veel hondeneigenaren gingen je voor en hebben het gedrag van hun hond succesvol verbeterd:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen