beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Trauma bij een hond

  Diervriendelijke aanpak

  Neem gerust contact op

van 80 reviews
Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Een psychisch trauma bij een hond is officieel een gebeurtenis, waarna de hond de eerstvolgende keer ander gedrag is gaan vertonen

Vaak is het dan een ervaring die flink wat impact op de hond heeft gehad. Soms ook met (zwaar) lichamelijk letsel. Maar dat hoeft niet! Ook een slechte ervaring kan leiden tot een trauma. Het is niet aan ons om te beoordelen of iets een traumatische ervaring is. (Het gedrag van) jouw hond maakt duidelijk of je te maken hebt met een traumatische ervaring. Is jouw hond zich sinds een bepaalde gebeurtenis anders gaan gedragen? Dan kan het goed zijn dat je te maken hebt met een getraumatiseerde hond.

Kenmerken getraumatiseerde hond

Bij honden die zeer angstig of agressief zijn, denken we vaak dat ze iets heel ergst hebben meegemaakt. Zeker als je je hond uit een opvang of uit het buitenland hebt, weet je soms weinig over de herkomst of geschiedenis. Dan weet je dus ook niet of je te maken hebt met een gebrek aan socialisatie, of een traumatische gebeurtenis.

Reageert de hond bijvoorbeeld slecht op mannen, dan is vaak de aanname dat de hond slechte ervaringen heeft met mannen. Dat kan, maar er kan ook iets anders aan de hand zijn. Namelijk: onvoldoende goede socialisatie. Onbekend maakt immers onbemind. Een hond met weinig (positieve) ervaringen ten opzichte van bepaalde mensen of honden, kan ook op deze manier reageren. De oorzaak is in dat geval geen trauma, maar een gebrek aan goede socialisatie.

Diverse slechte ervaringen voor de hond

Naast een traumatische ervaring, waarbij de hond dus sinds het trauma ander gedrag vertoont, kan je hond zich ook anders gaan gedragen door een aantal slechte ervaringen.

Door deze slechte ervaringen, wordt zijn associatie steeds negatiever en hierdoor kan zijn gedrag ook (negatief) veranderen. Dit heet dan associatie leren en er is dan geen sprake van een trauma.

Trauma bij een hond oplossen?

Om een trauma op te lossen, moet je hond zijn vertrouwen terug krijgen en (weer) positieve ervaringen opdoen. Indien er inmiddels probleemgedrag is ontstaan, dan is dit waarschijnlijk niet afdoende. De hond moet dan óók ander gedrag aanleren. Het nieuwe ongewenste gedrag is dan in veel gevallen een nieuwe gewoonte geworden en die moeten we zien te doorbreken. Alleen met veel oefening kan nieuw, gewenst, gedrag aangeleerd worden. 

Angst verminderen na een trauma

Een trauma kan tot gevolg hebben dat je hond specifiek voor één bepaald iets bang wordt, of voor heel veel dingen. Het betekent echter niet dat je hond verder moet leven in angst. Ook aan angst na trauma is iets te doen. 

Aan de slag met het verminderen van angst na trauma:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen

Coping hond

Coping

Coping – Hoe gaat jouw hond met een spannende situatie om? Coping gaat over de manier waarop jouw hond reageert

Lees verder >>