Stress bij je hond

Stress bij je hond kan leiden tot veel problemen, en is iets wat niet door iedere hondeneigenaar herkent wordt als zodanig. Er zijn situaties die stress veroorzaken en er zijn acties die stress verminderen. Het is dus zaak dat je met je hond hierin een goede balans vindt. Dit resulteert in een stabiele hond die beter met prikkels om kan gaan.

Hoe weet ik of mijn hond stress heeft?

Stress bij een hond herken je op momenten dat de hond stress ervaart aan spanningssignalen. Ook wel stresssignalen genoemd. Stress is een normale lichamelijke reactie, niets om je zorgen om te maken. Heeft je hond echter veel stress, dan is dat ongezond. Chronische stress is echt een welzijnskwestie en dient te worden opgelost. Stress kan leiden tot probleemgedrag; vaak druk, overprikkeld en hysterisch. Waarbij je hond kan grommen, happen, springen etc. Een gestresste hond kan de indruk wekken veel energie teveel te hebben. Als eigenaar is de kans dan groot dat je de oplossing gaat zoeken in meer actie met je hond. Terwijl hij eigenlijk het tegenovergestelde nodig heeft. 

Hoe herken je stress?

De week van de stress signalen: een week lang informatie in je email over stress bij honden: wat is het? hoe komt het? hoe herken je het? Meld je hieronder gratis aan:



Een zeer gestresste hond, vindt vaak moeilijk zijn rust. Chronische stress kan gezondheidsproblemen tot gevolg hebben. Middelen tegen stress en angst kunnen ondersteunend werken.

Rustige activiteiten, zoals kauwen, likken, snuffelen en slapen helpen het stresslevel verlagen.

Wat veroorzaakt stress bij honden?

Stress bij honden kent diverse oorzaken, zoals:

  • Pijn, lichamelijk ongemak, jeuk
  • Te weinig slaap/ goede rust
  • Teveel alleen thuis
  • Een overdaad aan inspanning

Kan een hond jeuk krijgen door stress?

Honden laten pijn niet snel zien. Het maakt ze immers kwetsbaar. Omdat het voor ons niet altijd duidelijk is, wordt pijn vaak gemist als diagnose. Je kunt je voorstellen dat therapie niet veel zin heeft, als pijn een oorzaak is. De pijn oplossen zal beter, en bovendien sneller, resultaat geven. De hond kan inmiddels geleerd hebben om ongewenst gedrag te vertonen, dus oplossen van pijn betekent niet altijd dat het probleemgedrag verdwijnt. Wanneer de pijn is verdwenen, kan een therapie dit gedrag verbeteren.

Een hond met veel jeuk kan daardoor stress krijgen, maar een hond kan ook aan zijn lijf gaan krabben of bijten door stress. 

Stress bij je hond

Kan een hond afvallen door stress?

Stress ontstaat in onvoorspelbare en/of oncontroleerbare situaties. Wanneer de situatie voor een hond niet veilig voelt, kan hij stress ervaren. Dit is bijvoorbeeld het geval als je hond niet ontspannen alleen thuis kan blijven. Stress kost veel energie, een hond die veel stress ervaart, kan dus ook gewicht verliezen. 

Chronische stress hond

Acute stress heeft een doel, namelijk: omgaan met de situatie. Bijvoorbeeld: vluchten. Echter: wanneer er geen tijd is om te herstellen van stress, dan kan stress een chronisch karakter krijgen. In dat geval is de stress een ware aantasting van de welzijn van de hond. Bovendien vermindert het zijn weerstand en kan de hond dus vatbaarder zijn voor ziektes en kwalen.

Wat te doen tegen stress bij honden?

Ook positieve spanning is stress. Stress kan 72 uur (dus 3 dagen) aanwezig blijven in het lichaam. Je hond heeft dus veel tijd nodig om te herstellen van een zeer stressvolle gebeurtenis. Wanneer stress zich opstapelt, kan het teveel worden en kan 'de emmer overlopen', vergelijk het met een burn-out bij mensen. Dit zal zeker een (negatief) effect hebben op het gedrag van je hond.

Een hond slaapt als het goed is, veel! Een normale volwassen hond slaapt al gauw 16 uur van de 24. Voor een pup of een senior is dit zelfs meer. Ga eens na hoeveel jouw hond slaapt. Ga er niet zomaar vanuit dat hij slaapt als je van huis bent. Je kunt eens een video opname maken om te kijken hoe jouw hond zich gedraagt als hij alleen thuis is.

Wat doet een hond die gestresst is?

Het is per hond verschillend hoeveel uitdaging en inspanning hij nodig heeft. Elke hond moet dagelijks de kans krijgen om zijn energie kwijt te raken. Welke bezigheden bij de hond passen, is per ras en individu anders. Om gebeurtenissen te verwerken, heeft elke hond slaap nodig. Gemiddeld slaapt / rust een hond 16-18 uur. Het is dan van belang dat de hond een eigen plek heeft waar hij werkelijk diep kan slapen. Waar hij niet wordt gestoord. Waar het dus rustig en comfortabel is. Een hond die geen rust neemt, moet daartoe aangezet worden. Ook als het een pup of jonge hond betreft. Sommige honden worden, net als kinderen, alleen maar drukker wanneer ze niet op tijd rust krijgen. Het is dan belangrijk een plek te creëren met weinig afleiding.

Meer leren over hondengedrag en -training? Misschien is een online cursus iets voor jou:

Bekijk hier alle online hondencursussen >>