Spelende hond

Er valt veel te zeggen over een spelende hond. Is het wel spel? Hoe herken je dat? Welk gedrag is veroorloofd tijdens spel en wanneer grijp je in?

Hoe spelen honden met elkaar?

Hoe honden met elkaar spelen, is afhankelijk van de speelstijl van de desbetreffende hond(en). Sommige honden rennen graag achter elkaar aan, sommige honden houden meer van lichamelijk contact. Spel is altijd wederkerig. Dat betekent dat de honden elkaar om beurten opzoeken. Gebeurt dit niet, vraag je dan af of de interactie voor beide honden leuk is, of dat één van de honden misschien meer aan het wegrennen is voor de ander. Dan kan het lijken of spel, maar is dan erg eenzijdig. 

Lichaamstaal spelende honden

De lichaamstaal van de spelende honden, kan verklappen of beide honden dit spel waarderen. Een lage staart geeft aan dat de hond bang is, mogelijk is de interactie voor deze hond dus niet erg aangenaam. Tijdens spel tussen honden zal je ook regelmatig een spelboog zien. 

Spelboog

Spelende honden maken vaak spelbogen naar elkaar (de billen in de lucht en de voorkant van het lijf laag). Alles wat daarna aan gedrag te zien is, is bedoeld als spel. 

Spelende honden happen en bijten

Tijdens spel kunnen honden naar elkaar happen en in elkaar bijten. Dit kan horen bij het spel. Als beide honden dit afwisselend bij elkaar doen en beide honden vinden dit zichtbaar leuk, dan is er niet veel aan de hand. 

Spelende hond

Spelen met je hond

Het klinkt simpel, spelen met je hond 🙂 Toch hoor ik vaak van hondeneigenaren "mijn hond wil niet spelen". Soms ligt dat aan het speeltje zelf, soms aan de manier waarop het speeltje aangeboden wordt aan de hond.

Er zijn naast deze manier van spelen, nog veel meer leuke manieren om je hond bezig te houden.

Hond spelen nek bijten

Bijten de honden in elkaars nek, dan is dit mogelijk onderdeel van de speelstijl. Doet één van de honden dit bij een andere hond en zie je dat de andere hond dit niet waardeert of zelfs piept, dan is het tijd om in te grijpen en de hond te remmen die de andere hond in de nek bijt. 

Spelen of vechten?

Soms is het niet erg duidelijk of de honden spelen of vechten. Spel kan ook omslaan in vechten. Kijk goed of beide honden het spel waarderen en of ze er niet in doorslaan. 

Hond speelt te wild

Honden kunnen ontzettend wild met elkaar spelen. Grommen en tanden kunnen onderdeel zijn van spel. Maar altijd is het belangrijk om te kijken of de andere hond hierin een goede partij is of niet. Spel moet door de andere partij gewaardeerd worden, anders is het geen spel. (Jonge) honden moeten leren hoe met soortgenoten om te gaan op de juiste manier. 

Moet een hond met andere honden spelen?

Leer een jonge hond sociale interactie, zo heb je de meeste kans op een leuk sociaal leven met soortgenoten. Maar soms blijkt wanneer een hond volwassen wordt, dat hij niet goed kan blijven omgaan met soortgenoten. Sociale interactie is dan soms geen goede keuze (meer). Regelmatig komt het voor dat een hond een paar hondenvrienden heeft, maar vreemde honden niet graag ziet. Kijk wat past bij jouw hond. 

Bekijk ook dit Facebook bericht waarin je de interactie zien met een andere hond in combinatie met de spelboog. 


Meer lezen?

<< Hond gromt en kwispelt >>
<< Hond haren rug overeind >>
<< Hoe maken honden kennis? >>


Leuke dingen doen zorgt voor een hechte band met je hond, goede onderlinge communicatie en elkaar beter leren begrijpen. Leer je hond in huis meer dan 35 verschillende oefeningen aan:


Heb je een vraag? Mail gerust even naar info@hondentaak.nl