beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Socialisatie bij een hond

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Socialisatie bij een hond is onmisbaar om angst op latere leeftijd te voorkomen. Het socialiseren van je hond gebeurt idealiter in de periode dat je hond een pup is.

Mijn hond is niet sociaal naar andere honden →

Socialisatie periode bij een hond

De zogenaamde socialisatie periode start zodra de pup een paar weken oud is, totdat de pup 3 a 4 maanden oud is. Deze periode is zo belangrijk omdat je hond alleen dan kan leren om te generaliseren. Daarom is deze periode ideaal om je hond goede ervaringen te laten opdoen met mensen, honden en alles waar hij later in zijn leven mee te maken zal krijgen. Idealiter krijgt je hond van kleins af aan een positieve associatie met vreemde mensen en andere honden. Op die manier is de kans het grootst dat hij opgroeit als een hond die stabiel en vriendelijk reageert om de wereld om zich heen. Een pup die in de eerste maanden van zijn leven niet goed is gesocialiseerd, is een gemiste kans.

Hoe socialiseer ik mijn pup op de juiste manier? →

Socialisatie bij een hond op latere leeftijd

Heeft je hond geen goede socialisatie gehad op jonge leeftijd, dan is de kans groter dat je later te maken krijgt met probleemgedrag. Dit heeft er vaak mee te maken dat je hond niet heeft leren omgaan met vreemde mensen, andere honden of alles in de wereld om hem heen. 

Bij een hond kan in dat geval vanaf een leeftijd van circa 5 maanden al duidelijk worden dat hij ‘problemen’ heeft, zoals angst of blaffen naar mensen en/of honden. Hoe sneller je hier vervolgens op de juiste manier mee omgaat, des te beter. Een hond kan op oudere leeftijd zeker nog sociaal wenselijk gedrag aanleren.

Hond angstig voor andere honden →

Hond angstig voor vreemde mensen →

Een goede socialisatie bij je hond en toch problemen op latere leeftijd

Je hond is als pup helemaal op de juiste manier gesocialiseerd en tóch krijg je op latere leeftijd problemen. Wat is er aan de hand? Dit kan diverse oorzaken hebben, zoals:

  • De socialisatie is niet bijgehouden. Als je hond na de eerste maanden geen (goede) ervaringen meer opdoet, kan dit verwateren. Het is dus erg belangrijk om tot de pubertijd bezig te blijven met het socialiseren van je hond.
  • Erfelijke oorzaak. Vermoed je een erfelijke oorzaak, dan is het nuttig om eens te raden te gaan bij de ouders en nestgenoten van je hond. Is de oorzaak erfelijk, dan zal je het daar vermoedelijk terug zien.
  • Trauma of slechte ervaring. Je hond kan nog zo goed gesocialiseerd zijn, maar als hij op latere leeftijd 1 of meerdere slechte ervaringen opdoet, dan kan die positieve associatie vanzelfsprekend alsnog veranderen.
 

Aan de slag met angst bij je hond →

Sociaal (wenselijk) gedrag aanleren aan je hond

In sommige gevallen is her-socialisatie heel moeilijk, of geen optie. In dat geval kan je je hond altijd nog ‘sociaal-wenselijk’ gedrag aanleren, wat vaak neerkomt op: je hond leren om niet (ongewenst) te reageren op andere honden of mensen.

Mijn hond blaft tijdens het wandelen →

Je hond trainen

Een hond kan op elke leeftijd nog leren. Hoe snel je hond leert en of het ongewenste gedrag helemaal verdwijnt, daar kom je tijdens een goede training vanzelf achter.

Gedraagt je hond zich niet zo sociaal wenselijk naar andere honden of vreemde mensen? De cursus Sociale Hond kan je leren dit gedrag stap-voor-stap te verbeteren: 

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen