Socialisatie bij een hond is onmisbaar om angst op latere leeftijd te voorkomen. Het socialiseren van je hond gebeurt idealiter in de periode dat je hond een pup is.
Socialisatie periode bij een hond
De zogenaamde socialisatie periode start zodra de pup een paar weken oud is, totdat de pup 3 a 4 maanden oud is. Deze periode is zo belangrijk omdat je hond alleen dan kan leren om te generaliseren. Daarom is deze periode ideaal om je hond goede ervaringen te laten opdoen met mensen, honden en alles waar hij later in zijn leven mee te maken zal krijgen. Idealiter krijgt je hond van kleins af aan een positieve associatie met vreemde mensen en andere honden. Op die manier is de kans het grootst dat hij opgroeit als een hond die stabiel en vriendelijk reageert om de wereld om zich heen. Een pup die in de eerste maanden van zijn leven niet goed is gesocialiseerd, is een gemiste kans.
Hoe socialiseer ik mijn pup op de juiste manier? >>
Socialisatie bij een hond op latere leeftijd
Heeft je hond geen goede socialisatie gehad op jonge leeftijd, dan is de kans groter dat je later te maken krijgt met probleemgedrag. Dit heeft er vaak mee te maken dat je hond niet heeft leren omgaan met vreemde mensen, andere honden of alles in de wereld om hem heen.
Bij een hond kan in dat geval vanaf een leeftijd van circa 5 maanden al duidelijk worden dat hij 'problemen' heeft, zoals angst of blaffen naar mensen en/of honden. Hoe sneller je hier vervolgens op de juiste manier mee omgaat, des te beter. Een hond kan op oudere leeftijd zeker nog sociaal wenselijk gedrag aanleren.
Een goede socialisatie bij je hond en toch problemen op latere leeftijd
Je hond is als pup helemaal op de juiste manier gesocialiseerd en tóch krijg je op latere leeftijd problemen. Wat is er aan de hand? Dit kan diverse oorzaken hebben, zoals:
- De socialisatie is niet bijgehouden. Als je hond na de eerste maanden geen (goede) ervaringen meer opdoet, kan dit verwateren. Het is dus erg belangrijk om tot de pubertijd bezig te blijven met het socialiseren van je hond.
- Erfelijke oorzaak. Vermoed je een erfelijke oorzaak, dan is het nuttig om eens te raden te gaan bij de ouders en nestgenoten van je hond. Is de oorzaak erfelijk, dan zal je het daar vermoedelijk terug zien.
- Trauma of slechte ervaring. Je hond kan nog zo goed gesocialiseerd zijn, maar als hij op latere leeftijd 1 of meerdere slechte ervaringen opdoet, dan kan die positieve associatie vanzelfsprekend alsnog veranderen.
Aan de slag met angst bij je hond >>
Sociaal (wenselijk) gedrag aanleren aan je hond
In sommige gevallen is her-socialisatie heel moeilijk, of geen optie. In dat geval kan je je hond altijd nog 'sociaal-wenselijk' gedrag aanleren, wat vaak neerkomt op: je hond leren om niet (ongewenst) te reageren op andere honden of mensen.
Een hond kan op elke leeftijd nog leren. De mogelijkheden hierin verschillen per hond. Als je dit op de juiste manier opbouwt, wordt vanzelf duidelijk welke mogelijkheden je hebt met je hond.
Gedraagt je hond zich niet zo sociaal wenselijk naar andere honden of vreemde mensen? De cursus Sociale Hond kan je leren dit gedrag stap-voor-stap te verbeteren:
Heb je een vraag? Mail gerust even naar info@hondentaak.nl
Verder lezen: