beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Slipriem hond

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Een slipriem gebruiken voor je hond? Ik vertel je in dit artikel meer over het gebruik van een slipriem, waarom deze wordt gebruikt bij training en wat je hond hiervan leert. 

Je hond uitlaten aan een slipriem

Slipriemen worden veel gebruikt, bijvoorbeeld om een hond aan uit  te laten. Het voordeel van een hondenriem met een lus eraan, die over de kop van de hond gaat, is dat de ‘halsband’ snel om en af kan. Dus loopt je hond vaak los, dan is zo’n ‘lus’ best handig. Deze lijnen worden ook ‘jachtlijnen’ genoemd. Kies bij voorkeur een jachtlijn met een stop. Die stop zorgt ervoor dat de jachtlijn die ‘slipt’. Het slippende effect is namelijk oncomfortabel voor je hond, zeker als je hond veel trekt aan de lijn

Je hond trainen met gebruik van een slipriem

Er zijn veel hondentrainers die trainen op een vrij ouderwetse manier, waar erg gefocust wordt op het corrigeren van ongewenst gedrag. Alles wat de hond doet, dat je als eigenaar niet wil, dat bestraf je. Zo deden we dat bij kinderen vroeger ook. Wie niet luisteren wil, moet voelen. Inmiddels weten we dat deze manier van ’trainen’, veel nadelen kent (zoals het ontstaan van wantrouwen) en ook zeker niet de leukste manier is om iets nieuws te leren. 

Het kan ook anders. Als je goed begrijpt hoe een hond leert, kan je je hond op een diervriendelijke manier (die gericht is op samenwerken), nieuwe dingen leren. Je werkt dan aan een sterke onderlinge band en veel wederzijds begrip. Een training die gericht is op een prettige samenwerking, is iets anders dan de hond enkel koekjes geven. Het gaat om het goed begrijpen waarom je hond dingen doet en daarmee aan de slag gaan op een manier die je hond goed begrijpt.

Ontspanning tijdens het wandelen

Het gebruik van een (korte) slipriem (waarmee de hond gecorrigeerd wordt) draagt niet bij aan een leuke en ontspannen wandeling. Wat wel bijdraagt aan een ontspannen wandelen, én in heel veel gevallen leidt tot minder trekgedrag, is het gebruik van een langere lijn

Begrijpen hoe je hond leert

Door je hond goed te leren begrijpen, gedrag te herkennen en kunnen beïnvloeden en door te begrijpen hoe je werkt aan onderling vertrouwen, heb je een goede basis om je hond te trainen. Op een leuke manier, waarbij de nadruk ligt op duidelijkheid, begrip en het aanleren van beter gedrag:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen