Met je reactieve hond op cursus? Dit is sowieso een goed idee. Maar waar moet je op letten?
- Kies een cursus die echt bedoeld is voor reactieve honden. In de meeste reguliere groepscursussen is het juist van belang dat je hond zich tot op zekere hoogte sociaal gedraagt naar andere honden en vreemde mensen (de trainers en andere hondeneigenaren)
- Doe gedegen onderzoek naar de trainer van je keuze. Lees welke trainingsmethode er gebruikt wordt en bepaal of je denkt dat dit bij jou en je hond past. Je moet je lekker voelen bij de aanpak, anders gaat het niet werken. Lees reviews van andere cursisten.
Een cursus kan je op verschillende manieren verder helpen. In veel gevallen zal een trainer je 1-op-1 kunnen begeleiden, als hij of zij geen specifieke groepstraining aanbiedt voor reactieve honden. Dat kan ook een goede manier zijn, omdat je dan ook vaak in je eigen omgeving aan de slag gaat. Honden leren context gebonden en je bevindt je immers het vaakst in je eigen omgeving.
Wat leer je tijdens reactieve hond training?
Wat je, als het goed is, leert tijdens een training of cursus met je reactieve hond, is allereerst inzicht in het gedrag van je hond. Waarom hij doet wat hij doet, hoe je dit gedrag kunt leren herkennen, wat eraan vooraf gaat, hoe je de zogenaamde 'prikkels' herkent die zijn gedrag uitlokken etc. Deze inzichten heb je nodig om je hond vervolgens succesvol verder te kunnen trainen.
Wat je uiteraard ook leert tijdens een hondencursus om reactief gedrag te trainen, is hoe je dit gedrag kunt veranderen. Uiteraard is elke hond anders, maar net als met therapie voor mensen om bepaald psychisch lijden op te lossen, zijn er voor honden therapieën die helpen om dit gedrag te veranderen.
Je zult begrijpen dat zo'n therapie nooit alleen gebaseerd kan zijn op correcties, omdat je je hond daarmee geen ander gedrag leert. Je hond simpelweg iets verbieden, maakt hem eerder hulpeloos dan beter opgevoed of gehoorzamer.
Reactief gedrag afleren
Vaak wordt over hondengedrag gesproken in termen als 'afleren'. Dat klinkt logisch, omdat reactief gedrag voor iedere hondeneigenaar heel vervelend is. Je wilt dat je hond daarmee stopt! Maar simpelweg zeggen dat je hond iets niet mag doen, is voor je hond vaak niet logisch. Want wat moet hij dan wél. Als het goed is, is de therapie, training of cursus daarop gebaseerd. Alleen als je je hond ander gedrag leert waar je hond zich prettig bij voelt, zal je een nieuw ontspannen gewoontepatroon krijgen. Waardoor je niet alleen de symptomen bestrijdt, maar een lange termijn oplossing creëert.
Met je hond aan de slag om reactief gedrag te veranderen? De cursus Sociale Hond helpt je om stap-voor-stap op de juiste manier aan de slag te gaan met dit gedrag:
Heb je een vraag? Mail gerust even naar info@hondentaak.nl