beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Pup loopt niet mee aan de lijn

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Je pup loopt niet mee aan de lijn, wat te doen? Veel pups lopen (nog) niet goed mee aan de lijn. Hoe komt dat en wat te doen om te zorgen dat je pup wel lekker mee wandelt?

Pup gaat steeds zitten, wil niet meelopen 

Je wilt natuurlijk lekker wandelen met je hond, maar jouw pup denkt daar anders over. Hij stopt steeds, wil niet mee lopen en de kans is groot dat hij regelmatig gaat zitten. Het hoort bij het leerproces van je pup. Maak je geen zorgen, dat wandelen komt echt goed. Je pup heeft alleen nog wat oefening nodig. Hij neemt de wereld in zich op en leert wat er allemaal om hem heen gebeurt. Geef hem een beetje tijd. Alles is immers nieuw voor hem. 

Pup wil niet wandelen

Dat je pup niet graag wil wandelen, heeft vaak te maken met het feit dat jouw kleine pup het buiten op straat nog heel spannend vindt. Alles buiten de warme vertrouwde omgeving thuis, is eng. Buiten rijden auto’s, er lopen mensen, andere honden, etc. Jouw hond heeft al jong meegekregen dat het nest verlaten, gevaar betekent. Dus het is een vrij natuurlijke reactie van je pup om niet graag de deur uit te gaan. 

Pup leren lopen aan de lijn

Je pup moet leren omgaan met het ‘gevaar’ op straat. Houd je hem binnen, dan leert hij het nooit. Maar… je kunt het wel een beetje makkelijker voor hem maken. Hoe?

  1. Til je pup op
  2. Loop naar het einde van de straat
  3. Zet je pup neer
  4. Loop samen weer naar huis
 

Een kleine pup hoeft nog niet veel te lopen. Sterker nog: omdat zijn lijf in de groei is, is je pup nog niet heel belastbaar. Doe dus rustig aan. Loop korte wandelingetjes en als dat goed gaat, ga je steeds een klein beetje langer en verder. Uiteindelijk zal je pup heus wel van huis willen vertrekken.

Pup laten wennen aan de riem

Zoals je pup moet wennen aan een riem, zo moet hij wennen aan heel veel nieuwe dingen in zijn leven. Socialiseren noemen we dat. Een hond die in zijn jonge jaren goed is gesocialiseerd, heeft de grootste kans om gewend te zijn aan alle uitdagingen in zijn leefomgeving. Zoals harde geluiden, andere honden, vreemde mensen, andere dieren, vreemde voorwerpen etc. 

Omdat een jonge pup snel leert, nieuwsgierig is en het vermogen heeft om te generaliseren, is de jonge leeftijd bij uitstek geschikt om je hondje te laten wennen aan alles waar hij op latere leeftijd mee te maken krijgt. In het beste geval heeft de fokker van jouw pup al een start gemaakt met de socialisatie. Toch zal je als kersverse eigenaar ook energie moeten stoppen in het vervolg van deze socialisatie. 

Leren over veelvoorkomende puppy uitdagingen?

Een goede puppy cursus leert je alles om je pup een goede start te geven én om problemen in de toekomst te voorkomen:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen