Als je een pup wilt kopen, waar moet je dan op letten? Je pup weloverwogen uitkiezen, voorkomt problemen. Wat belangrijk is wanneer je een pup gaat kopen, is bijvoorbeeld de keuze van het ras van de pup en de plek waar je de pup wilt kopen, de fokker.
Keuzes bij het kopen van een pup
Een aantal keuzes die je maakt bij het kopen van een pup zijn van grote invloed, zoals:
- Welk ras zou je willen?
- Waar ga je de pup kopen?
- Hoe kies je uit het nest de beste pup?
- Op welke leeftijd haal je de pup op?
Hieronder gaan we dieper in op deze onderwerpen. Wees goed voorbereid, zodat je de beste keuze maakt.
Welk ras moet je pup zijn?
Een hond van een bepaald ras krijgt zogenaamde raseigenschappen mee. Een hond van een bepaald ras heeft dus niet alleen een specifiek uiterlijk, maar ook een grote kans op ras specifiek gedrag.
Kijk dus goed naar het oorspronkelijke doel van het ras dat je voor ogen hebt.
Hondenrassen zijn ooit ontstaan omdat de hond een bepaalde taak moest uitvoeren. Generaties lang zijn de honden geselecteerd die de taak het allerbeste uitvoerden en daar werd mee verder gefokt. Besef je dus dat de pup van dat ras, kwaliteiten bezit. Die kwaliteiten kunnen voor jou ook een nadeel zijn. Denk bijvoorbeeld aan een ras dat gefokt is om te jagen. Grote kans dat de hond jachtinstinct heeft en later achter dingen aan gaat rennen.
Raseigenschappen
Die raseigenschappen geven een idee waar de hond waarschijnlijk goed in zal zijn. Denk goed na wat die behoefte betekent op latere leeftijd en wat jij de pup hierin te beiden hebt. Veel rassen kennen een zogenaamde werklijn en een showlijn. De werklijn is vaak beter geschikt om echt nog de oorspronkelijke taak uit te voeren, de showlijnen om (de naam zegt het al) mee te showen. Dit wil niet zeggen dat de honden uit de showlijn voldoende hebben aan bankhangen en af en toe een rondje aan de lijn. Verdiep je dus goed in het energielevel van het ras dat je op het oog hebt.
Kies je voor een bepaald ras, dan kies je ook voor bepaalde uiterlijke kenmerken, zoals de vacht en de bouw van de hond. Wees je ervan bewust dat een lange vacht om meer vachtverzorging vraagt dan een kortharige. Verdiep je in de bouw van het ras en wat dit betekent voor de gezondheid van de hond. Zo kan een korte snuit (dure!) gezondheidsproblemen opleveren. Zoek op welke erfelijke ziekten bij het ras veelvoorkomend zijn. Wees goed geïnformeerd.
Waar ga je je pup aanschaffen?
Waarom is het belangrijk waar je je pup koopt?
- Een goede fokker test de moeder- en vaderhond op erfelijke ziekten en heeft dus een bewust fokbeleid
- Op een goede plek groeien de pups op in huiselijke omgeving en niet in de schuur! Dit is heel belangrijk voor socialisatie
- De moederhond is voor de pups heel belangrijk, dus zij moet aanwezig zijn bij de pups
- De moederhond en de pups zijn ingeënt of getiterd en daarmee beschermd tegen dodelijke ziektes
In situaties waarin de pups in een schuur verblijven, het niet schoon is, de dieren er onverzorgd uit zien, de moederhond nergens te bekennen is, de 'fokkers' heel veel honden hebben van verschillende rassen, de moederhond en/of pups angstig reageren, je niet van tevoren kunt komen kijken, er druk gezet wordt op de aankoop etc., wegwezen.
Hoe schattig de pup er ook uitziet, de kans dat je later zelf met de problemen achterblijft op het gebied van gezond en gedrag is reëel.
Welke pup uit het nest?
Een goede fokker adviseert je hierin. Laat je niet verleiden door het uiterlijk van de pups, uiteindelijk is iedereen gebaat bij de beste match. De fokker, de hond en jijzelf zeker! Kleine pups worden groot en hoe schattig ze er nu uitzien, straks wordt het sowieso een volwassen hond. Je moet er misschien wel 15 jaar mee vooruit, dus je kunt maar beter kiezen voor de beste match en het uiterlijk op de tweede plaats zetten.
Hoe kies je nou welke pup bij je past?
Ga met de hele familie een aantal keren kijken bij de pups. Een goede fokker biedt die mogelijkheid. Kijk welke pup zich het meest tot jullie aangetrokken voelt. Heb je kleine kinderen, dan is de meest baldadige pup vaak niet de beste keuze. De meest chille pup die niet snel onder de indruk is, wel. Laat je ook leiden door het advies van de fokker. Sommige fokkers laten puppy gedragtests uitvoeren, maar vaak hebben ze zelf ook een goed idee. Ze maken de pups immers heel wat weken in huis mee.
Kies de pup die het meest geschikt is voor het doeleinde dat je voor ogen hebt.
Welke leeftijd haal je de pup op?
Het wettelijk minmum is 7 weken. Krijg je de pup op jongere leeftijd mee, dan is dat dus wettelijk verboden. Die minimum leeftijd is vastgesteld met een reden, je bent er dus zelf ook niet bij gebaat de pup op jongere leeftijd mee te nemen. Later kan wel, maar dit is erg afhankelijk van de plek waar de pup woont en of dit vergelijkbaar is met de plek waar je pup bij jou komt te wonen. De pup moet namelijk wennen aan zijn omgeving en dat kan hij het beste tot de leeftijd van een week of 12. Is de omgeving erg vergelijkbaar en is de fokker bereid om je pup op een goede manier aan allerlei situaties, geluiden, ondergronden, voorwerpen, dieren, mensen etc. te laten wennen, dan kan het een goede beslissing zijn om de pup later op te halen.
Puppy cursus volgen voor een goede start: