Pup bijten afleren: hoewel puppy's er ontzettend lief uit zien, hebben ze ook vlijmscherpe tandjes.
Wat te doen als je pup bijvoorbeeld in je handen bijt?
Een pup verkent, net als een baby met hun mond, de wereld met zijn bek. Het is dus niet raar dat een pup in dingen bijt, zowel binnen- als buitenshuis. Meubels, vloerbedekking, gordijnen, takjes, blaadjes, steentjes, maar ook handen, sokken (met tenen erin) en broekspijpen. Dit alles kan ook de reden zijn dat kleine kinderen de pup al snel niet meer zo leuk vinden.
Bijten is een fase
Het goede nieuws is: dit gedrag houdt vanzelf een keer op. Wanneer? Je kunt verwachten dat het bijten minder wordt wanneer je pup zijn puppy gebit gaat wisselen voor een volwassen gebit. Meestal begint dit rond de leeftijd van 4 maanden. Je hoeft je dus niet heel erg in te spannen om dit gedrag af te leren, dat gaat namelijk vanzelf. Sterker nog: ga je je erg richten op het afleren van het bijten, dan is de kans groot dat je het gedrag van je pup eerder kwaad dan goed doet. Een gespannen pup is een drukke pup. Dus raakt de pup gespannen door correcties, dan is de kans groot dat hij zelfs meer gaat bijten. Het tegengestelde effect dus!
Rust, reinheid en regelmaat
Heb je kinderen, dan is de kans groot dat deze 3 r-en je bekend voorkomen. Ze gelden evengoed voor je pup. Een pup slaapt veel, is gebaat bij duidelijke regels die hem op een rustige manier worden uitgelegd. Bij pups is voorkomen van ongewenst gedrag heel belangrijk. Op die manier voorkom je ook dat ongewenst gedrag een gewoonte wordt. Pups die te weinig rust en slaap krijgen, kunnen drukker gedrag vertonen. Waar bijten vaak een onderdeel van is. Zoek dus een goede balans van socialisatie en rust. Zorg ervoor dat je je pup voldoende bezigheden biedt, maar ook voldoende rust. Je pup heeft rust en slaap nodig om prikkels te verwerken en om te groeien.
Hoe red je je met een bijtende pup in huis?
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de bijt fase met je pup goed door te komen:
- geen onnodige aandacht geven aan dit gedrag
- weglopen bij de pup als hij te fanatiek bijt
- de pup (op bepaalde momenten) weghouden bij voeten en handen
- alternatieven aanbieden waar wel in gebeten mag worden
- de pup aanleren dat niet bijten hem succes oplevert
Puppy bijten afleren meubels
Hoe ga je om met een pup die bijvoorbeeld bijt in (waardevol) meubilair? Voorkomen is beter dan genezen. Zet meubels weg die je kunt wegzetten en scherm meubels af die niet uit de ruimte van de pup verwijderd kunnen worden.
Meer leren over en aan je puppy? In de puppy cursus leer je alles over het gedrag van je pup en de eerste belangrijke focus punten voor opvoeding en training én het voorkomen van problemen in de toekomst:
Heb je een vraag? Mail gerust even naar info@hondentaak.nl