beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Prooinijd hond

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Een hond kan ‘prooinijd’ hebben. Bij honden spreken we dan ook wel van bezitsagressie. Prooinijd is eigenlijk aangeleerd gedrag. Toch kan je hond het gelukkig ook weer afleren, door middel van de juiste training. Hoe zit dat?

Prooinijd leren we de hond vaak zelf aan

Dit klinkt raar hè? Want waarom zou je je hond prooinijd aanleren? Dat gebeurt dus vaak niet bewust, maar onbewust. Per ongeluk dus. Ken je de verhalen waarin gezegd wordt dat je de baas moet zijn over je hond? Inmiddels weten we beter, maar het wordt nog vaak gezegd en gedacht. Vaak ontstaat prooinijd door een overtuiging die nog leeft vanuit de gedachte dat je de baas moet zijn over je hond en zijn bezittingen.

Op de juiste manier aan de slag met prooinijd

Vanuit die overtuiging dat we ‘de baas moeten zijn over de hond’ hebben hondeneigenaren vaak gehoord dat je je hond moet leren dat alles in huis van jou is. Om de hond dat te leren, zou het een goed idee zijn om dingen van je hond af te pakken. Zodat de hond leert dat het van jou is en niet van hem. Wat je de hond eigenlijk leert, is dat jij niet te vertrouwen bent. Doordat je aan zijn eten zit, irriteer je je hond. De hond leert met de tijd, dat hij zijn eten beter moet beschermen om dat te voorkomen.

Prooinijd begint vaak met minder heftig gedrag, omdat de hond langzamerhand steeds meer wantrouwen opbouwt. Deze signalen zijn een beginstadium van prooinijd. Zoals:

  • Over het voer heen gaan staan
  • Bevriezen/ verstijven
  • Lip op trekken
  • Grommen
 

Wie geleerd heeft de baas te moeten spelen over zijn hond, zal de neiging hebben om deze gedragingen te bestraffen, ‘omdat de hond niet moet denken dat hij de baas is’. En dat maakt het alleen maar erger. Hoe moet je omgaan met prooinijd? Of beter nog: hoe kan je het voorkomen?

Hoe moet je omgaan met dit gedrag

Laten we beginnen met te zeggen dat er geen enkele reden is om het voer van je hond aan te raken of weg te pakken. Evenmin is het een goed idee om je hond op wat voor manier dan ook te storen tijdens het eten. 

De kans is zeer klein dat een hond die tijdens het eten altijd met rust wordt gelaten, prooinijd ontwikkelt.

Hoe kan je je hond leren om geen prooinijd (meer) te hebben?

Wat te doen als je hond eenmaal prooinijd heeft? Het gaat er in dit geval om, dat je het gedrag wilt verbeteren. Maar bij het afleren van prooinijd, is het belangrijk om niet alleen te focussen op het gedrag en zeker om het ongewenste gedrag niet te corrigeren. Het straffen van ongewenst gedrag zal in dit geval een zeer averechts effect hebben en kunnen leiden tot zeer gevaarlijke situaties.

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen