beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden

Probleemgedrag oplossen

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

6 tips om probleemgedrag op te lossen

Probleemgedrag van je hond oplossen, hoe doe je dat? Ongeacht alle redenen en motivaties die je hond heeft om dit gedrag te vertonen, kan je een eerste begin maken om het gedrag op te lossen, met onderstaande tips.

Probleemgedrag van je hond oplossen

Probleemgedrag kan ook een medische oorzaak hebben, denk aan jeuk of pijn. Ik ga er vanuit dat je hond gezond is. Zou het gedrag een medische oorzaak kunnen hebben, dan is een bezoek aan een dierenarts de beste eerste stap. Naast de algemene tips hoe jij je moet gedragen, welke je in dit artikel hebt gelezen, wil ik je ook wat praktische handvatten aanbieden:

Tip 1: Ga op zoek naar de oorzaak en stop het gedrag

Dit klinkt misschien onmogelijk, maar doe er vanaf nu alles aan om te zorgen dat je hond het slechte gedrag niet meer kan uitvoeren. Dus vermijd de situatie of aanleiding waardoor je hond zo tekeer gaat, indien mogelijk. Doordat je hond het gedrag blijft uitvoeren, kan je het namelijk in stand houden en zal je het probleemgedrag niet oplossen.

Tip 2: Zoek de grens op, indien van toepassing

Bij veel gedrag is er een ‘grens’ waarna je hond dit gedrag gaat vertonen. Zoek uit waar die grens ligt. Je gaat binnen de grenzen van je hond starten met het aanleren van ander gedrag. Voorbij de grens is je hond namelijk niet voor reden vatbaar. Zonder aandacht van je hond kun je niet trainen.

Tip 3: Zorg dat je je hond alternatief gedrag aanleert d.m.v. beloning

Welk gedrag kan je je hond aanleren om te vertonen in plaats van het gedrag dat hij nu vertoont? Probeer iets positiefs te bedenken dat niet te combineren is met het gedrag dat je hond nu vertoont. Anders gezegd: als hij het ‘nieuwe’ gedrag uitvoert, kan hij het ‘oude’ gedrag niet uitvoeren. Dit alternatieve ‘goede’ gedrag ga je oefenen en belonen. Je gebruikt een beloning waar je hond warm voor loopt, denk aan iets lekkers of een speeltje waar hij dol op is. Gaat je hond snuffelen? Goed zo, snuffelen is heel belangrijk voor een hond en werkt stress verlagend.

Tip 4: Zoek naar de juiste verhouding tussen uitdaging en rust

Probleemgedrag kan veroorzaakt worden door verveling, maar ook door overprikkeling. Zorg er in eerste instantie voor dat je hond zijn energie goed kwijt kan. Door een lange wandeling, fietsen met je hond, een hondensport, een losloopveld, etc. Ook spelen met je hond (fysiek of puzzels bijvoorbeeld) en kauwen op een bot kosten energie. Bedenk iets dat past bij je hond. Zorg ervoor dat je hond niet overprikkeld raakt, vermijd situaties die hem overmatig veel stress opleveren.

Tip 5: Maak het leven voor je hond voorspelbaar en beïnvloedbaar

Een hond gedijt goed bij een leven dat voorspelbaar en beïnvloedbaar is. Dat betekent dat je hond weet waar hij aan toe is. Wees eerlijk en open naar je hond. Probeer niet ‘stiekum’ gedrag te vertonen, je hond prikt daar feilloos doorheen. Het betekent ook dat je regels wilt stellen (voorspelbaar) en je hond commando’s wilt leren (invloed). Als je hond eenmaal weet ‘hoe we het doen’ en wat we van hem verwachten, dan heeft hij daar baat bij.

Tip 6: Leer je hond commando’s die handig zijn voor controle

Impuls controle is vaak een kunst die honden met een gedragsprobleem niet zo goed beheersen. Zoals hierboven gezegd: we willen onze honden graag regels bijbrengen en voorspelbaarheid aanbieden. Voor een hond met weinig zelfbeheersing, is het extra belangrijk om te kunnen ‘sturen’: de hond te vertellen wat we van hem willen. Leer je hond dus commando’s als ‘plaats’ of ‘mand’, ‘wacht’ of ‘blijf’.

Aan de slag met probleemgedrag oplossen

Uiteraard ben ik in dit artikel heel algemeen gebleven, aangezien ik jullie probleem niet ken. Een hond die bepaald gedrag al zijn hele leven uitvoert, zal volhardend zijn en wellicht kost het je veel inzet en doorzettingsvermogen om je hond ander gedrag aan te leren. Ik hoop dat bovenstaande tips je een zetje in de goede richting kunnen geven en de situatie van jou en je hond kunnen verbeteren. Wil je in de praktijk aan de slag en ontvang je hierbij graag hulp?

Bekijk hier het aanbod online hondencursussen →

 

Praktische hulp voor een specifiek probleem?

Algemene tips geven een indruk van hoe je gedrag van je hond verandert, maar mogelijk is bovenstaande informatie voor jou nog te algemeen en kan je er niet echt mee uit de voeten. Wil je hulp bij een specifiek probleem mét mijn begeleiding? 

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Previous
Next

Verder lezen