beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Ontspannen hond

  Diervriendelijke aanpak

  Neem gerust contact op

van 80 reviews
Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Een ontspannen hond is in balans en heeft geen chronische stress. Een ontspannen hond wordt voorzien in zijn basisbehoeften. Een grote oorzaak voor ongewenst gedrag, is spanning, ofwel stress.

Als je hond ontspannen is, dan is hij:

  • Vrij van lichamelijk ongemak of jeuk
  • Uitgeslapen en uitgerust
  • Voldaan en tevreden
 

Redenen waarom je hond spanning ervaart, zijn dus de tegenpolen van de punten hierboven: je hond is lichamelijk of geestelijk niet volledig in balans, krijgt te weinig rust of slaap, komt uitdaging en/of lichaamsbeweging tekort.

(In)spanning voor je hond

Wat voor veel hondeneigenaren niet zo vanzelfsprekend is: van inspanning krijgt je hond ook spanning, ofwel stress. Het lichaam maakt geen onderscheid tussen goede stress of slechte stress. Dus is je hond dol op ballen en rent hij veel achter een bal aan, dan kan je er vanuit gaan dat hij daar veel adrenaline van krijgt.

Stress is niet direct slecht, maar kan wel slecht zijn in het geval van:

  • Teveel of te langdurig
  • Relatie tot gedrag
 

Misschien heb je wel eens gehoord van een zogenaamde ‘stress-emmer’? Bij een bepaalde hoeveelheid stress, worden we prikkelbaar. Onze honden ook. Heeft je hond veel stress, dan kan hij maar zoveel hebben. Hij kan moeite krijgen zich rustig en beheerst te gedragen.

Chronische stress is, net als bij mensen, voor honden slecht voor de gezondheid.

Ontspanning voor je hond

Ontspanning zorgt voor het verwerken van stress. Voldoende slaap en rust, maar ook ontspannende rustige activiteiten kunnen bijdragen aan het afnemen van stress of spanning in het lijf.

Bij honden zijn dat activiteiten zoals:

  • Kauwen en likken
  • Gebruik van de neus: snuffelen en zoeken
  • Lichamelijke aanrakingen: aaien of masseren
 

Zorg er dus voor dat je hond (ook) ruimschoots de tijd krijgt voor dergelijke activiteiten. Gebruik de wandeling ook om je hond zijn omgeving te laten verkennen, met zijn neus. Voor je hond is zijn neus het allerbelangrijkste zintuig. Er gaat een hele wereld achter schuil die voor ons onbekend is.

Bied dagelijks lik en kauw materiaal aan of leer je hond het gebruik van een Kong >>

Ontspannen wandelen met je hond

Ook buiten tijdens de wandeling kan je meer ontspanning creëren voor je hond en jezelf:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen

redirectie

Redirectie

Redirectie, dit heeft te maken met een hond die in stressvolle situaties bijvoorbeeld hapt in zijn riem of eigenaar. De

Lees verder >>