Muilkorf tegen bijten

Een muilkorf kan een goede bescherming bieden tegen happen of bijten. Veel mensen vinden het niet prettig om hun hond te muilkorven. Voor de hond, maar vaak ook met het idee 'wat zullen andere mensen dan wel niet denken van mijn hond?'. Het kan voelen als falen dat je hond een muilkorf draagt. Alsof je hem niet goed genoeg hebt opgevoed. Maar in heel veel gevallen heb je te maken met (ras) eigenschappen van de hond en is het gewoon heel verstandig om je hond een muilkorf te laten dragen.

Muilkorf voorkomt dat je hond kan bijten

Met een muilkorf voorkom je dat je hond kan bijten. Dit kan in verschillende situaties handig zijn. Bijvoorbeeld:

  • je hond heeft eerder gesnapt (in de lucht gehapt) en je bent bang dat het een keer 'echt mis gaat'
  • een volwassen hond heb je geadopteerd en je vertrouwt zijn gedrag niet 100%
  • je hond heeft bewezen te kunnen bijten wanneer bepaalde situaties zich voordoen

Of je een muilkorf gebruikt uit voorzorg of omdat je hond eerder echt gebeten heeft, als eigenaar neem je je verantwoordelijkheid en daar kunnen alleen maar goede dingen over gezegd worden. Punt. Wat mensen er ook van vinden en hoe ze daardoor ook denken over jouw hond. Wanneer je hond in bepaalde situaties kan bijten, wandel je zelf waarschijnlijk ontspannener wanneer je hond een muilkorf draagt. En terecht. Je weet immers nooit in welke situaties je tijdens je wandeling verzeild raakt. 

Mensen gaan een gemuilkorfde hond vaak uit de weg. Heeft jouw hond het niet zo op vreemde mensen die toenadering zoeken, dan is dat al een voordeel op zich!

 Muilkorf tegen bijten

Welke muilkorf kies je?

Er zijn verschillende modellen en uitvoeringen muilkorven te koop. Welke kies je? E.e.a. is afhankelijk van de pasvorm van de muilkorf en de vorm van de kop van jouw hond. Kortsnuiten hebben een ander model nodig dan een hond met een lange snuit. Muilkorven kunnen ook op maat gemaakt worden van diverse materialen. Kant en klare muilkorven kan je soms nog wat verbuigen voor de juiste pasvorm, zoals de Baskerville.

Welke muilkorf je ook kiest, hij moet wel aan een aantal eisen voldoen:

  1. je hond moet zijn bek kunnen openen
  2. de muilkorf moet niet af kunnen
  3. bij voorkeur kan je door de muilkorf heen belonen

Dat maakt een snuitje (zo'n strakke band om de snuit) dus ongeschikt voor gebruik tijdens wandelingen, training etc. Een snuitje gebruikt de dierenarts kortdurend op het moment dat hij je hond even pijn gaat doen, voor de veiligheid. Het is niet geschikt als muilkorf tegen bijten, de hond kan namelijk nog steeds met de voorkant van zijn tanden nippen en schade aanrichten. De meeste snuitjes zijn namelijk open aan de voorkant. Met een snuitje om kan je hond niet hijgen en dus niet afkoelen. 

De pasvorm van een muilkorf is heel belangrijk. Onder de bek mag de muilkorf ruimte hebben zodat de hond zijn bek goed kan openen, maar uiteraard moet de muilkorf verder goed aansluiten en niet af kunnen. Anders mis je natuurlijk het hele doel van veiligheid. Je hond moet de muilkorf dus zeker niet zelfstandig kunnen afvegen. 

Train je beloningsgericht, met voer, dan zal je door de muilkorf heen moeten kunnen belonen. 

Je hond laten wennen aan een muilkorf, voor gebruik

Een muilkorf is geen 'plug-and-play', oftewel: kopen, omdoen en direct gebruiken tijdens de eerstvolgende wandeling. De meeste honden zien het in eerste instantie niet zo zitten, zo'n ding om hun neus. En geef je hond eens ongelijk. Je hond moet er dus eerst aan wennen. Dat doe je stapsgewijs:

  • smeer de binnenkant van de voorkant van de muilkorf in met wat smeerkaas, pindakaas of leverworst voor honden
  • houd de muilkorf voor je hond en wacht tot hij zijn neus erin steekt om het lekkers er af te likken
  • oefen dit gerust een aantal keren per dag gedurende een aantal dagen
  • Je hond zal meer en meer uit zichzelf zijn neus in de korf steken

Zodra je hond enthousiast wordt zodra je de muilkorf tevoorschijn haalt, ben je op de goede weg

Je kunt nu door naar de volgende stap.

  • maak de bandjes achter de kop van de hond vast en beloon je hond 
  • als dit goed gaat, kan je de muilkorf eventjes in huis omlaten
  • maakt je hond aanstalten de muilkorf te willen afvegen, roep je hond dan even uit de situatie en beloon hem als hij zijn poging staakt
  • zo ga je de muilkorf steeds iets langer om laten en uiteindelijk gebruiken tijdens je wandeling

Andere toepassingen van een muilkorf

Hondeneigenaren gebruiken een muilkorf ook tegen slopen of tegen het opeten van dingen tijdens de wandeling. In sommige landen is het muilkorven verplicht in bijvoorbeeld het openbaar vervoer. Ook dan is het natuurlijk belangrijk dat je hond al heeft geleerd een muilkorf te dragen. 

Je hond leren om vreemde honden en mensen te negeren? De cursus Sociale Hond helpt je je hond sociaal gewenst gedrag aan te leren in deze situaties:

Cursus Sociale Hond >>


Heb je een vraag? Mail gerust even naar info@hondentaak.nl