beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Muilkorf hond tegen slopen

  Diervriendelijke aanpak

  Neem gerust contact op

van 80 reviews
Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Een muilkorf bij je hond gebruiken tegen slopen? Een muilkorf voorkomt dat je hond kan bijten. In veel gevallen kan dit een gevoel van veiligheid creëren. Hierdoor kan je je hond blootstellen aan situaties waarin je je niet zelfverzekerd zou voelen als je hond geen muilkorf zou dragen.

Dit is wat mij betreft ook direct de valkuil van een muilkorf.

Wel of geen muilkorf voor je hond tegen slopen?

Ga na waarom je hond sloopt. Daar zit je echte oplossing voor het probleem.

 • Heeft je hond problemen met alleen thuis blijven? Slopen is een symptoom van verlatingsangst.
 • Heeft je hond voldoende mogelijkheden om zijn energie kwijt te raken op een andere manier? Zorg voor voldoende bezigheden zodat je hond voldaan is. 
 • Overprikkeling kan ook leiden tot sloopgedrag. Naast voldoende bezigheden, is dus ook voldoende goede rust een voorwaarde voor de juiste balans en ontspanning. Vermijd overprikkeling
 

Ik ben een voorstander van een muilkorf. Safety first. Als jij je afvraagt of je hond veilig is, tref dan je maatregelen en neem het zekere voor het onzekere. Maar pak ook absoluut het probleem bij de kern aan.

Een muilkorf is geen middel dat ertoe dient je hond vervolgens aan elke situatie bloot te stellen waar hij eigenlijk niet mee om kan gaan. Het is oneerlijk om je hond in situaties te brengen die te moeilijk voor hem zijn. Met of zonder muilkorf.

Welke muilkorf?

Ga je je hond een muilkorf aanleren, kies dan een muilkorf waarmee je hond kan eten en drinken en waarin zijn bek open kan zodat hij kan hijgen. Een muilkorf welke strak om de snuit van de hond zit, is dus ongeschikt om langere tijd achter elkaar te dragen.

Uiteraard is het belangrijk dat de muilkorf goed past, dat hij stevig vastzit en niet zomaar kan afgaan. Zeker zo belangrijk is dat de muilkorf ruim genoeg is. Het merk Baskerville heeft degelijke muilkorven. 

Baskerville muilkorf → 

Aanleren van een muilkorf

Om te zorgen dat je hond ontspannen een muilkorf draagt, leer je je hond dit aan. Zodat je hond went aan het dragen van een muilkorf en dit niet als vervelend ervaart. Je kunt je voorstellen dat het wel raar moet zijn om ineens een ding om je neus te krijgen. Dit leer je dus aan in stapjes, zodat je hond eraan went.

Zorg dat er leuke dingen gebeuren als de muilkorf tevoorschijn komt. Volg bijvoorbeeld deze stappen:

 1. Kijk of je hond zijn neus erin wil steken als je de binnenkant (waar zijn neus zit) bijvoorbeeld insmeert met leverworst voor honden of iets anders wat je hond lekker vindt.
 2. Steekt je hond graag zijn neus in de korf, dan kan je hem zijn eten voeren door de muilkorf heen.
 3. Is hij dat eenmaal gewend, dan kan je je hond zijn muilkorf laten dragen tijdens het eten.
 

Je doet de muilkorf dus niet direct om en vast. Het zal waarschijnlijk een aantal oefensessies nodig hebben voordat je hond zelf zijn snuit erin steekt. Pas als je hond dat ontspannen doet, maak je het bandje eens vast en direct weer los. Het neemt dus wat tijd voordat je hond de korf echt draagt. Ziet je hond de muilkorf graag komen, bouw de periode dat je hond hem draagt uit. Gebruik hem vervolgens ook (korte tijd) buiten en tijdens wandelingen. Je zult merken dat je hond went aan de muilkorf.

Een muilkorf voor je hond tegen slopen?

Het antwoord op de vraag of een muilkorf handig is om je hond te weerhouden van slopen, is o.a. afhankelijk van de oorzaak van het slopen.

Waarom sloopt je hond? Slopen kent diverse oorzaken en indien deze oorzaak te verhelpen is, is dat logischerwijs een betere keuze dan symptoombestrijding.

 • Slopen kan veroorzaakt worden doordat de hond last heeft van zijn buik en dit probeert op te lossen door oneetbare dingen te eten. Uiteraard is een dierenarts bezoek de beste keuze om deze optie uit te sluiten.
 • Verlatingsangst kan een rol spelen bij sloopgedrag. In dit geval heeft de hond te leren om in ontspanning alleen thuis te zijn.
 • Verveling kan een aanleiding zijn om te slopen. Zorg dat je hond voldoende uitdagingen krijgt aangeboden, niet (te) lang alleen is en voldoende kans krijgt om zijn energie op een gewenste manier te ventileren.
 

Het kan ook zijn dat je hond niet heeft geleerd dat het de bedoeling is dat hij geen spullen kapot kauwt die daar niet voor bedoeld zijn. In dit geval is het belangrijk om je hond te voorzien in geschikt kauw materiaal en hem vervolgens te leren om daarop te kauwen en jouw spullen met rust te laten. Een bench kan in jouw afwezigheid dienen als voorzorgsmaatregel en ook een muilkorf zou dienst kunnen doen als je even niet kijkt. Echter, je hond alleen thuis laten met een muilkorf om, zal niet de eerste keuze moeten zijn. Je hond kan immers zijn best doen om de korf af te krijgen, panikeren, vast komen te zitten etc. Bij eventueel braken kan een gemuilkorfde hond stikken. Andere maatregelen, zullen waarschijnlijk beter en veiliger dienst doen. Zoals:

 • Gebruik van vies-smakende middelen om slopen te voorkomen
 • Aanpassen van de omgeving. Bijvoorbeeld de hond in de gang, in een bench of achter een keukenhekje
 • Gebruik van voerspeeltjes, zoals een Kong waar hij wel in mag bijten

Voorkomen dat je hond sloopt wanneer je in de buurt bent?

Leren communiceren met je hond, zorgt voor meer controle over zijn gedrag. Voldoende bezigheden en interacties in huis, kunnen sloopgedrag voorkomen omdat het de hond op een gewenste manier afleidt en bezig houdt:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen