beoordeling 5/5   Geaccrediteerd hondengedragstherapeut Beloningsgerichte trainingsmethoden
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Moet mijn hond zitten bij de stoep?

Judith Fick met Reza

Door Judith Fick, eigenaar Hondentaak

Judith is afgestudeerd Kynologisch Instructeur en geaccrediteerd gedragstherapeut. Ze heeft twee Spaanse honden en is sinds 2015 werkzaam als hondentrainer. Ze heeft voor KNGF geleidehonden gewerkt en als gedragstester bij dierenasiel DOA. 

Heb je een vraag aan Judith? Je kunt altijd even mailen naar info@hondentaak.nl 

Veel hondeneigenaren willen dat hun hond gaat zitten bij de stoep. Moet je je hond leren zitten bij de stoep?

Veiligheid

De voornaamste reden waarom je je hond wél zou moeten laten zitten bij de stoep, is veiligheid. In dat geval is het prettig als je hond stopt, voor eventueel verkeer. Wat hier belangrijk is, is dat je je hond dus leert wachten. Je kunt je hond leren wachten bij elke stoep, of je leert je hond wachten op commando. In dat laatste geval moet je er natuurlijk alert op zijn dat je je hond op tijd het commando geeft. 

Hoe leer je je hond wachten?

Je hond leren wachten is niet moeilijk. Maak het elke keer voor de hond de moeite waard om even te wachten met oversteken. Je introduceert hierbij eventueel een commando, of je maakt er een gewoonte van bij elke stoeprand. Verzin een commando voor het ‘mogen oversteken’ of leer je hond dat hij mag gaan, zodra jij gaat. 

Zitten bij de stoep

Er zijn vooral allerlei redenen om je hond wél te laten wachten, maar niet te laten zitten. Zoals:

  • Zitten is belastend. Voor zowel een jonge, grote als oudere hond is steeds gaan zitten niet zo goed voor het gestel
  • Is het nat of koud buiten, dan is met je billen op de (natte of koude) stoep niet echt een pretje. Ook niet voor je hond
 

Zitten is dus niet per se nodig, of zelfs beter van niet, wachten is wel handig. En vooral veilig. 

Hoe doe je dat, je hond leren wachten bij de stoep?

Je hond leren wachten bij de stoep is best eenvoudig. 

Zorg ervoor dat je elke keer voor het oversteken, het moment van wachten belonend maakt. Bij die oversteekplaats bied je je hond iets aan dat de moeite van het wachten waard is. Dat kan vanalles zijn, afhankelijk van de voorkeuren van jouw hond. Bijvoorbeeld een beloning in de vorm van voer (sorry voor mijn intensieve ademhaling voor wie het geluid aan heeft staan…):

Dit is een blog van Hondentaak. Wij bieden Online Hondencursussen om het gedrag van je hond te verbeteren.

De kans is groot dat je na verloop van tijd gaat zien dan je hond uit zichzelf wacht bij de stoeprand. Natuurlijk moet je geen risico’s nemen om dat je proberen. Wel kan je eens kijken of je hond uit zichzelf stopt, als je goed kunt zien dat er echt geen verkeer aankomt. Om te testen of je hond uit zichzelf stopt.

Aangelijnd geldt dezelfde aanpak

Zodra er een lijn aan onze honden zit, worden we lui. De hond is immers aangelijnd, dus kan toch niet oversteken, al zou hij willen. Maar probeer ook aan de lijn met je hond te communiceren en de lijn zo min mogelijk te gebruiken om je hond te vertellen wat je wilt dat hij doet. 

Door ook de lijn te communiceren met je hond, maak je ook gebruik van de aangelijnde wandelingen om het gedrag van je hond en jullie onderlinge communicatie, te optimaliseren. 

Nóg beter communiceren met je hond?

Door je hond dingen aan te leren, leren jullie elkaar uitstekend begrijpen. Daarmee oefenen, kan met de 35 oefeningen waar je in één keer toegang toe krijgt:

Heb je een vraag? Neem gerust even contact op.

Klanten reviews

Een 5/5 waardering op Facebook én Google. Ja, daar zijn we trots op! 

Hier lees je alle klantervaringen:

Jan van der Wijk
Lees verder
“de online cursus is perfect te volgen via YouTube filmpjes. En je krijgt via Facebook in een gesloten vriendenkring feedback van de curcisten zelf met hun ervaringen en natuurlijk staat Judith ook altijd klaar voor vragen toe te lichten.”
Charlotte van Beuzekom
Charlotte van Beuzekom
Lees verder
“Wat een prettige, ervaren en heldere uitleg geeft Judith. Zowel in privé-lessen als online weet ze precies te benoemen wat er speelt (en waarom) en geeft je handige tips hoe hiermee om te gaan. Dat gaf zowel mij als mijn hond veel vertrouwen, waardoor we werkelijk gelijk resultaat zagen. Judith straalt veel rust uit, wat erg fijn is. Aanrader dus!”
Ka Vdw
Ka Vdw
Lees verder
“Wij volgen de cursus 'bezoek'. De online lessen bestaan uit tekst en filmpjes wat heel prettig werkt. Daarnaast kunnen we altijd vragen stellen. Judith heeft de hond centraal staan, zonder dwang. Dat was de reden om hier een cursus te doen. We zijn nog volop bezig maar met deze aanpak zien we verbetering.”
Vorige
Volgende

Verder lezen